Anmeldelse

Engelsk juleplatte i dansk forklædning | Koncertanmeldelse

★★★★ ★★

Engelsk juleplatte i dansk forklædning | Koncertanmeldelse | Magasinet KLASSISK

Da Storbritannien nu officielt er en joke i resten af Europa, var det betænksomt af DR VokalEnsemblet at minde os om, at der trods alt er noget, som briterne stadig er rigtig gode til.

Storbritanniens unikke tradition for semiprofessionelle kirkekor blomstrer som aldrig før, og det mest berømte af dem alle er koret fra King’s College Cambridge, der når ud til millioner af radiolyttere, når deres koncert sendes live den 24. december på BBC (som det er sket siden 1920’erne). DR VokalEnsemblets nuværende chefdirigent, Marcus Creed, har selv sunget i King’s og hans forgænger Stephen Layton var organiststuderende ved King’s College.

Koncerten var opbygget som en traditionel King’s Christmas oplevelse, men problemet med at prøve at skabe en engelsk korlyd er, at du i virkeligheden skal bruge et engelsk kor for at være i stand til det. DR VokalEnsemblet er et af de meget få professionelle kor i Europa, der kan komme i nærheden af den engelske lyd, og det skyldes nok vokalensemblets historik med en række britiske chefdirigenter, som har haft fokus på tekstur, udtale og klarhed i klang.

Men meget at den berømte King’s College lyd hænger også sammen med akustikken i det pragtfulde kapel i Cambridge. ‘An English Christmas’ forsøgte at indfange ånden i kapellets julegudstjeneste, og Celine Haastrups charmerende introduktion til koncerten betonede atmosfæren i det mørke engelske kapel, mens Garnisonskirken var oplyst som en Tax Free-butik i lufthavnen. Garnisonskirken har heller ikke den tilsvarende charmerende og markante akustik som i King’s Chapel, der får alt til at lyde himmelsk. Heldigvis er aftenens gæstedirigent, Graham Ross, vant til at håndtere det sidstnævnte problem: Han dirigerer normalt koret fra Clare College Cambridge, som synger i et langt mindre kapel og med en tørre akustik end King’s.

I koncertens første halvdel vekslede Ross mellem britiske juleklassikere og uddrag fra Thomas Tallis’ julemesse ‘Missa Puer natus est nobis’ fra omkring 1554. I starten lød de 18 sangere skrøbelige i Tallis’ afslørende partitur, som er opdelt i syv separate melodilinjer, men da koret havde sunget sig varme, opstod der fortryllende øjeblikke, langt fra King’s traditionelt meget kontrollerede sang, og glæden ved musikkens krop og sjæl skinnede tydeligt igennem i de lange polyfoniske melodilinjer. Ross dirigerede præcist men med en usædvanlig teknik, der fastholdt den rytmiske fremdrift, men som samtidig gav luft til sangerne.

Sangene blev leveret ekspressivt, men der var også plads til tilbageholdenhed, som i Harold Darkes ‘In the Bleak Midwinter’ (med en øm sopransolo af Christine Nonbo Andersen) og John Taveners ‘The Lamb’, som blev fortolket med en sjælden dybde og indlevelse.

Koret havde en fremragende balance, stemmerne var fint afstemt og artikulationen tydelig i de langsomme julesange og i John Gardners ‘Tomorrow Shall Be my Dancing Day’ og George Woodwards ‘Up Good Christian Folk and Listen’. Men udtalen blev lidt mudret i nogle af de andre værker. Fx i Bob Chilcotts ‘A Shepherd’s Carol’ og John Rutters ‘What Sweeter Music’. I Graham Ross’ version af ‘Silent Night’ blev der trykket på et par af de nemme, harmoniske knapper, men bød også på en smuk sopransolo af Jihye Kim. I opførelsen af værket var koret opdelt i sektioner i kirkerummet. Det samme trick blev brugt i Will Todds magiske ‘My Lord has come’, som blev sunget i total stilhed.

Herefter sang hele kirken traditionelle britiske fælles-julesange, bl.a. ‘Hark, the Herald Angels Sing’ og ‘O Come all ye Faithful’ med gnistrende orgelspil af Mads Damlund, hvorefter Ross styrede koret gennem ‘Sneflokke kommer vrimlende’. Et enkelt stykke dansk kage til at afslutte en ellers engelsk juleplatte, og som forhenværende engelsk kordreng var jeg tæt på at få hjemve. Men kun næsten.

/ Andrew Mellor

DR VokalEnsemblet / Graham Ross
Garnisonskirken København, 14.12.19

Foto: Per Morten Abrahamsen / DR

Læs også: Når orkestret skal stole på sit eget instinkt | Koncertanmeldelse

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ANMELDELSER