Artikel

Brev fra sindets mørkeste afkroge | Musikdagbog Else Torp

Brev fra sindets mørkeste afkroge | Musikdagbog Else Torp | Magasinet KLASSISK

Vokalensemblet Theatre of Voices kastede sig denne sommer ud i tre dages indspilning af Line Tjørnhøjs værk ‘enTmenchT’, der er nomineret til Nordisk Råds Musikpris.

Af Else Torp

Dag 1

En desperat mand skriver til en dukkemager om dukkens helt præcise udformning. Om skuffelsen over at den ikke er helt, som den skal være. Kønsbehåringen ligner jo ikke, og de bløde fedtdepoter sidder ikke rigtigt, som de skal.

‘#puppetry’ er det første afsnit af Line Tjørnhøjs’ vokalværk ‘enTmenschT’ (umenneskeliggjort), som vi tager fat på en helt fredelig tirsdag i Trinitatis Kirke i København. Vi er godt beskyttede bag de tykke mure og dobbeltruder, men stormen rykker straks ind med musikken.

Sturm und Drang i bogstaveligste forstand. For her står den ekspressionistiske maler Oskar Kokoschka (1886-1980) pludselig og skælver af indestængt vrede og uforløst passion, efter Alma Mahler (1879-1964) har slået op med ham. Basbaryton Jakob Bloch Jespersen skal i udpint falset forklare syersken, at alt bare er galt med den dukke, som er en 1:1 kopi af Alma. Og vi andre sukker, klager og piber omkring ham, før satsen falder til ro i næsten skønsang. Vreden har lagt sig, og resignationen tager over.

Vil du læse mere?

Køb et årsabonnement og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, anmeldelser m.m. på klassisk.org

Bestil abonnement

Læs artiklen i KLASSISK nr. 67

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalsvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER