Artikel

En violin, en cello, et klaver og tre tapre riddere | Interview Trio Wanderer

Efter 25 år på scenen opfatter Trio Wanderer stadig sig selv som tre tapre riddere på jagt efter kammermusikkens hellige gral.

Af Malene Wichmann

De har selv bedt om det, Trio Wanderer.
I sin tid fandt de på navnet på en bar i Paris. De tre unge franskmænd kaldte sig ’Wanderer’ for at understrege deres kærlighed til Schubert og den tyske romantik og deres opfattelse af kammermusikken som en uendelig udfordrende rejse. Nu har de holdt sammen i 25 anmelderroste år.
Hvad har været de største oplevelser på rejsen?
Spørgsmålet er næsten for oplagt. Men de tre musikere skal alligevel tænke lidt, før de svarer. De virker fokuserede og engagerede, som de sidder dér. Tænksomme og ydmyge.

»Du er et barn, og mesterværkerne er som en far, du ser op til«

Raphäel Pidoux, Trio Wanderer

»Når du er ung, nærmer du dig de store mesterværker med en vis frygt«, siger cellisten Raphäel Pidoux og dukker sig i stolen for at demonstrere, hvordan han tidligt i sin karriere gemte sig for Beethoven og de andre.
»Du er et barn, og mesterværkerne er som en far, du ser op til. Men efterhånden lærer du at spille med frihed. Det er det største«, synes han.
»Men rejsen ender aldrig, det er den vigtigste erkendelse. Og det er også fantastisk at vide, at der altid er nye måder at spille Schubert, Brahms eller Beethoven på. Der er altid noget mere at hente hos de store mestre«, siger pianisten Vincent Coq.
Violinisten Jean-Marc Phillips-Varjabédian supplerer:
»Jeg kan godt lide at tænke på os som tre riddere med en hellig mission. Vi skal ikke finde en gral, men en forståelse af musikken. Da vi startede med at spille sammen, stod vi for foden af en lang trappe. Man når aldrig toppen, men jeg vil fortsætte, så længe mine kræfter rækker. Indimellem kigger man sig tilbage og opdager, at man faktisk er nået et lille stykke op […]«

Trio Wanderer
Det franske ensemble har 25 års jubilæum i år. De besøgte Danmark i marts og kommer igen ved Frederiksværk Musikfestival den 12. juli, hvor de opfører musik af Beethoven, Liszt og Schubert.
Trio Wanderer har netop udgivet en cd med samtlige trioværker af Beethoven (Harmonia Mundi).

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER