Artikel

Fuld inderlighed på hver eneste tone

Niklas Walentin trakterer sit instrument som sine gulnede forbilleder. Han er klassisk violinist, kører i klassisk sportsvogn og var bekendt med vindistrikter, før han overhovedet havde smagt alkohol. Sidste år spillede han Bach med Nikolaj Znaider, som han drømmer om at nå op på højde med.

Af Per Rask Madsen Foto Nikolaj Lund

Første gang, de fleste af os så ham, var i DRs talentkonkurrence ‘Spil for livet’. Det var på tv i 2007, hvor Niklas lige var blevet teenager. Siden da er der kommet skub i hans karriere.
Når man i dag hører Niklas Walentins violinspil, glemmer man hans alder. Men denne hverdagsformiddag tropper han op på en københavnsk café iklædt blazer og butterfly og med tynde bakkenbarter og et gennemsigtigt overskæg. Mikset er ikke helt efter modebogen, men Niklas Walentin er heller ikke en helt almindelig ung fyr.

Alle sanser åbne
Evnen til at fokusere på musikken og at frasortere andre fritidsinteresser havde han fra en tidlig alder. Musikglæden blev tændt, da Niklas som 6-årig kom med moren til kammerkoncert og hørte Schuberts sene Strygekvintet i C-dur. Den lille dreng sad helt stille og fik noget af en oplevelse.
»Hvis man skal have klassisk musiks fulde udbytte, er man nødt til at sætte sig ned helt stille, åbne alle sanser og være parat. Det var det, jeg oplevede ved den koncert«.

»Jeg spiller en stil, de fleste ville kalde gammeldags«

En af musikerne gjorde et særligt indtryk på ham.
»Den måde førsteviolinisten kom op i det høje leje … Han rejste sig lidt fra stolen, han skulle ud med det, han spillede, det var ikke bare en musiker, der sad og spillede, det var et menneske, der skulle ud med noget, via sit instrument. Det var fantastisk«.

Violinspil og sportsvogne
Niklas voksede op alene med moren. Biler – sportsvogne – blev Niklas’ store interesse ved siden af violinen. Interessen blev ansporet af morbroren, som Niklas betegner som sin eneste drengeven dengang. Fra helt lille begyndte han at tegne biler og dagdrømmer senere om at blive Formel 1-racerkører. Violinen og de lækre biler begynder at være parallelle drømme. Tidligt ser han en video med violinlegenden Jascha Heifetz spille i Carnegie Hall, og indtrykket sætter sig fast og skaber et vigtigt karrieremål.
»Når jeg har spillet i Carnegie Hall, køber jeg en Ferrari«, som han siger.
Dér er han ikke helt endnu. Men ambitionerne har hele tiden været der:
»Hvis jeg skulle være violinist, skulle jeg være den bedste …«

Niklas Walentin
-Støttet med 300.000 kroner fra Statens Kunstråds pulje til ‘Den unge elite’ i perioden 2013-2015.
-Modtager af P2 Talentprisen 2013, Jacob Gades Legat og et stipendiat fra Léonie Sonnings Musikfond.
-Blev nummer to i Carl Nielsen Violinkonkurrencen 2012, hvor han også modtog prisen for bedste Nielsen-fortolkning og for bedste fortolkning af et soloværk af Ib Nørholm.
-Forude venter udgivelsen af hans første cd ‘Solo’ med værker af Carl Nielsen, Ib Nørholm, Bach, Paganini og Ysaÿe.
-Til Carl Nielsens 150 års fødselsdags i 2015 er planlagt en cd med Nielsen-værker.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER