Artikel

Interview: Michala Petri
Pioneren Petri

Michala Petri har sprængt grænserne for, hvad der er teknisk muligt at spille på en blokfløjte. I løbet af sin karriere har hun med sin virtuositet kortlagt en ny verden for kommende generationer af blokfløjtenister, men hun er langt fra færdig med at opdage nye aspekter af musikken.

Af Anne Termansen Foto Svend Withfelt

De hvide lyspletter cirkler i et ujævnt mønster hen over scenegulvet. De ligner snefnug, der leger tagfat i vinden. Snefnuggene breder sig til bagtæppet, og næsten uden at man bemærker det, forvandler de sig til noder. Midt i dette sælsomme lyslandskab står Michala Petri. Hun er iført lange, sorte gevandter, og der er en næsten meditativ ro over hende. Hun tager langsomt blokfløjten op til læberne og en lang tone sniger sig ud af instrumentet. Og endnu én. Det virker næsten, som om hun er i gang med at undersøge, hvordan instrumentet overhovedet virker, og så pludselig myldrer tonerne ud af det lille instrument. En uharmonisk og urolig håndfuld lyde bliver kastet ud mod salens hjørner. Og så igen en lang svag tone efterfulgt at en skæv grimasse.
»Der er ikke noget lys på mit nodestativ, så jeg har altså lidt svært ved at se noderne«, siger Michala Petri mildt.

»Det udtryk, ny musik har, synes jeg, er stærkere end det, der er i barokmusikken«

»Det er en fejl«, råber en tekniker gennem salen, mens han haster mod scenen.
Generalprøven på koncertprojektet ‘Musikalsk Installation’ er i fuld gang på Studiescenen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. ‘Musikalsk Installation’ er et konceptprojekt, hvor musik af den danske komponist Axel Borup-Jørgensen er blevet tilsat en omfattende lys- og billedinstallation. Axel Borup-Jørgensen, der døde sidste år, er en af Danmarks mindre kendte komponister, nok fordi hans musik er svær. Både for musikere og publikum. I et halvt år har slagtøjsspiller Gert Mortensen, harpenist Tine Rehling, lysdesigner Jesper Kongshaug og så selvfølgelig Michala Petri arbejdet på at åbne Borup-Jørgensens musikalske univers op, og Michala Petri er begejstret for musikken og projektet…

Michala Petri (f. 1958)
-Begyndte at spille blokfløjte som 3-årig.
-Debut i Tivolis Koncertsal som 11-årig. Samme år begynder hun at studere hos professor Ferdinand Conrad på Hochschule für Musik und Teater i Hannover.
-I løbet af sin karriere har Michala Petri haft en omfattende koncertvirksomhed. Blandt andet har hun turneret i Europa, USA, Canada, Israel, Australien og det fjerne østen.
– Har arbejdet sammen med prominente musikere som Pinchas Zukerman, Keith Jarrett, og Claudio Abbado.
-Modtager af et utal af priser blandt andet Léonie Sonnings musikpris, Wilhelm Hansen Fondens hæderspris og Solistprisen uddelt af Europæiske Kulturstiftelse Pro Europa.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER