Artikel

»Kritikken er først og fremmest rettet mod arrangøren« | Debat

»Kritikken er først og fremmest rettet mod arrangøren« | Debat | Magasinet KLASSISK

»I mine øjne burde juryen have været udgjort af folk, der hovedsageligt beskæftiger sig med blæserkvintet, kammermusik, solistvirksomhed«.

Af Jonas Frølund, klarinettist og iværksætter

Først og fremmest tak for inputs fra Kim Bohr (DR, arrangør), Frøydis Ree Wekre og Ole Kristian Dahl (jurymedlemmer). Jeg sætter pris på at få nuanceret sagen og blive klogere, og det er på mange måder givtigt at få åbnet debatter om ting, der eventuelt kunne være gjort på andre måder – læs genmæle fra arrangør og jurymedlemmer.

Tak til Kim Bohr for hans syn på sagen. Jeg vil mene, at konkurrencen på mange måder var en succes, og jeg er glad for, at et af hovedmålene også var at give eksponering til et udvalg dygtige kammermusikgrupper med fremtiden foran sig. Netop derfor er det ekstremt vigtigt at sammensætte juryen med stor akkuratesse. Håb kan slukkes ved sådanne konkurrencer, og det er ærgerligt, hvis det skyldes, at man ikke er blevet vurderet på bedst tænkelige måde. Jeg vil opfordre Kim Bohr og hans arrangørteam til på hjemmesiden at fremhæve hvert enkelt medlem af blæserkvintetjuryens erfaring med blæserkvintet og/eller kammermusik, næste gang der afholdes konkurrence.

»Håb kan slukkes ved sådanne konkurrencer, og det er ærgerligt, hvis det skyldes, at man ikke er blevet vurderet på bedst tænkelige måde«

JONAS LYSKJÆR FRØLUND, KLARINETTIST

Tak til Frøydis for flere værdifulde oplysninger om flotte og væsentlige bedrifter, end jeg kunne finde på Googles resultatside 1-2 efter søgning på “Frøydis Ree Wekre” og “Frøydis Ree Wekre horn”, inklusiv Frøydis’ egen hjemmeside. Jeg er glad for hermed at have fået et noget mere nuanceret billede af, hvad Frøydis har lavet gennem sin karriere. Jeg nåede selv frem til, at Frøydis havde haft Wilhelm Lanzky-Otto som lærer (egen hjemmeside), at hun har været medlem af juryer ved internationale konkurrencer (Wikipedia), og at “hun har været meget aktiv som solist og kammermusiker, mest i Europa og Nordamerika” (www.euyo.eu, lignende kortfattet omtale på www.voksenasenmusicacademies.com). Jeg vil anbefale Frøydis på egen hjemmeside at skrive lige så fyldigt om sine kammermusikalske og blæserkvintetmæssige kvalifikationer og ditto erfaring, som hun gør i sit svar på mit indlæg, men jeg kan ikke undgå at bemærke, at der i ingen af søgeresultaterne på Googles side 1-2 nævnes et ord om blæserkvintet (uanset sprog), og at Frøydis’ erfaring med blæserkvintet og kammermusik ikke er noget, International Horn Society i sin lange flotte biografi (stort set identisk med biografien på Frøydis’ egen hjemmeside) har fundet væsentligt at komme omkring.

Frøydis’ kommentar om, at juryer bør være store, er jeg helt enig i, ikke mindst for at opnå kunstnerisk, kulturel og erfaringsmæssig variation. Jeg vil bare ikke mene, at en fem-personers jury bestående af fire skandinaver og en af fransk/svensk herkomst, der alle bestrider eller i 35 år har bestridt anseelige soloblæserstillinger i orkestre, er en stor jury, når der er tale om en international blæserkvintetkonkurrence.

Tak til Ole Kristian for hans kommentar om kilder. Jeg har naturligvis en ekstra gang undersøgt, hvad der står om Ole Kristian på Googles første og anden resultatside efter søgning på “Ole Kristian Dahl” og “Ole Kristian Dahl bassoon”, men hverken på egen hjemmeside eller i andres omtaler står der et ord om blæserkvintet eller kammermusik (uanset sprog). Kun www.muho-mannheim.de på tredje resultatside har en lille, forældet note om, at Ole Kristian er medlem af den WDR-baserede kvintet, Ole Kristian selv omtaler. Ligesom til Frøydis vil jeg anbefale Ole Kristian til en start at skrive noget om blæserkvintet og evt. kammermusik ind på sin hjemmeside.

Men skulle det ikke være klart, lad mig for en god ordens skyld minde om, at kritikken først og fremmest er rettet mod arrangøren, hvis ansvar det er at sammensætte juryen, som i mine øjne burde have været udgjort af folk, der hovedsageligt beskæftiger sig med (i prioriteret rækkefølge) blæserkvintet, kammermusik, solistvirksomhed, evt. ny musik etc., og som ikke har deres forcer inden for orkesterspil.

Skriv kommentar…

LÆS OGSÅ

»Jurymedlemmer i musikkonkurrencer er ikke altid enige« | Debat

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER