Nyhed

Abrahamsens ‘Snedronning’ har verdenspremiere – igen

Abrahamsens ‘Snedronning’ får verdenspremiere - igen | Magasinet KLASSISK

Det er ikke mere end nogle få uger siden, at premiereopsætningen af Hans Abrahamsens anmelderroste nye opera ‘Snedronningen’ spillede sidste forestilling på Den Kgl. Opera. Nu sker det sjældne, at den samme opera har verdenspremiere i en ny iscenesættelse kort tid efter, denne gang på Bayerische Staatsoper. Og med et plottvist eller to, da komponistens muse, sopranen Barbara Hannigan, er skiftet ind som en voksen-Gerda, og drengen Kay også er nået til skelsår.

Samtidig synges operaen på engelsk, en versionering der er bekostet på personligt initiativ af statsoperaens direktør Nikolaus Bachler, da han hørte om Hannigans forbehold over for at synge på det svære danske sprog. I København stod Francisco Negrin for iscenesættelsen, mens Andreas Kriegenburg instruerer i München.

At ‘Snedronningen’ sættes op forfra skyldes, at det er Hannigan, der udfylder rollen som Gerda. Og det er ikke kun sproget, der har krævet ændringer. Hannigans alder på 48 år har fået instruktøren til at foretage en væsentlig dramaturgisk ændring.

»Ved vores første møde sagde jeg til Hans Abrahamsen, at jeg havde svært ved at se en troværdig casting af Barbara som en 11-årig pige«, fortæller Andreas Kriegenburg til New York Times. Så i hans iscenesættelse optræder Gerda og Kay som et midaldrende par. Rollen som Kay deles i München mellem mezzosopran Rachael Wilson og baryton Thomas Gräßle.

I Kriegenburgs ‘Snedronning’ er de to legende, ubekymrede børn blevet voksne, og krystalsplinten i Kays hjerte er blevet en psykisk sygdom, der holder ham indespærret på en psykiatrisk institution. Gerda er fysisk ved hans side, men Kays tilstand isolerer ham langt udenfor hendes rækkevide. En dag falder hun i søvn, og eventyret udfolder sig som en rejse dybt ned i Gerdas underbevidste, hvor håb og frygt slører skellet mellem fantasi og virkelighed.

Du kan opleve den nye udgave af ‘Snedronningen’ som live-stream på Staatsoper.Tv 28. december. I statsoperaens mediatek er den derefter tilgængelig som VOD (video on demand) i hele januar. Her kan du også finde videomateriale om forestillingen, bl.a. en samtale mellem Hannigan og Abrahamsen.

Du kan også høre Bayerischer Rundfunks live-transmission af operaen hér: BR-KLASSIK

Foto: Wilfried Hösl / Bayerische Staatsoper

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER