Nyhed

Anne-Sophie Mutter truer med at forlade koncert

Anne-Sophie Mutter - Violinist truer med at forlade koncert | Magasinet KLASSISK

Én af publikummerne på første række havde lidt for travlt med at filme med mobilen ved en violinkoncert for nylig i den amerikanske by Cincinnati. Det syntes i hvert fald aftenens solist, den tyske stjerne, Anne-Sophie Mutter. Faktisk oplevede Mutter det så forstyrrende, at hun stoppede koncerten og henvendte sig direkte til personen med følgende besked:

»Enten går jeg, eller også får du den telefon væk«.

Kritikeren fra Cincinnati Business Courier, Janelle Gelfand, beskriver optrinnet således i sin anmeldelse af koncerten:

»Mutter var netop nået til den mest sublime del af larghettoen i Beethovens Violinkoncert lørdag aften, da hun pludselig holdt op med at spille og pegede ned på forreste række. Orkestret stoppede. En ung pige optog en video af Mutters optræden med sin iPhone, kun få meter væk og lige op i hovedet på stjernen«.

Herefter faldt Mutters trussel. Anmelderen beretter, hvordan den unge pige tilsyneladende forsøgte at forsvare sig i en flere minutter lang diskussion med verdensstjernen, og at øverste chef for Cincinnati Symphony Orchestra, Jonathan Martin, efterfølgende eskorterede pigen ud under bifald fra resten af publikum.

En af koncertens andre gæster fortæller senere til The Strad om oplevelsen:

»Jeg sad på forreste række sammen med pigen, og jeg så hende stå og undskylde på gebrokkent engelsk, mens hun gentagne gange bukkede og forklarede, at hun havde den største beundring for kunstneren. Violinisten svarede roligt: “Okay, jeg beklager, jeg beklager”. Men resten af publikum antog, at pigen svarede igen og var forargede over hendes frækhed, nogle begyndte endda at buhe ad hende. Hun endte med at forlade koncertsalen med tårer i øjnene«.

Anne-Sophie Mutter har kommenteret hændelsen til flere medier og forklaret, hvordan hun følte, at pigens adfærd krænkede hendes kunstneriske ret og integritet. Ifølge New York Times blev hun allerede distraheret af pigens telefon i førstesatsen men troede, at det med et strengt blik var lykkedes hende at få pigen til at lægge den i tasken. »Første sats er slut, og jeg prøver at koncentrere mig og forblive rolig. Så tager hun en anden telefon og et ekstra batteri frem. Jeg fortsætter med anden sats men koger allerede indeni. Jeg er fuldstændigt ude af flowet«, siger hun til avisen.

Foto: Bartek Barczyk / DG

Læs også: Anne-Sophie Mutter får Polar Music Prize

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER