Nyhed

Budapest Festival Orchestra kastet ud i krise efter nedskæringer

Budapest Festival Orchestra kastet ud i krise efter nedskæringer | Magasinet KLASSISK

Aflysning af Budapest Festival Orchestras forestående internationale turné og en fyringsrunde er nogle af konsekvenserne af, at den ungarske regering har droppet et lovet økonomisk tilskud som kompensation for øgede skatteudgifter, der har ramt det berømte orkester. Annulleringen af tilskuddet har også resulteret i, at et planlagt kunstnerisk samarbejde med operahuset i Genève bliver lagt ned lige såvel som en række koncertprojekter i 2020, skriver Bayerischer Rundfunk.

Amputeringen af orkestret har fået direktør Martin Hoffmann, der er tidligere direktør for Berliner Philharmonikerne, til at sige op, og bestyrelsen leder nu med lys og lygte efter en, der tør at tage over. Det er endnu usikkert, hvor mange af orkestermedlemmerne, som vil miste deres job.

Budapest Festival Orchestra er flere gange blevet kåret som et af verdens bedste orkestre, blandt andet af magasinet Gramophone der har rangeret det i en global top ti. Dirigenten Iván Fischer stiftede orkestret i 1983 med cremen af de yngre ungarske musikere, og han er fortsat chefdirigent og kunstnerisk leder af symfoniorkestret.

Budapest Festival Orchestra har med Fischer i spidsen gæstet Danmark flere gange, senest ved en anmelderrost koncert i Tivoli i sommer. Ved et tidligere besøg i 2016 skrev vores egen anmelder, Andrew Mellor, om orkestret:

»Budapest Festival Orchestra spiller sandsynligvis mere elegant end noget andet orkester i dag, og når de vælger at spille “beskidt”, så imponerer de også«.

Foto: PR

Læs også: Det Kgl. Kapel: Mere arbejde for samme løn

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER