Nyhed

Det Kgl. Kapel: Mere arbejde for samme løn

Det Kgl. Kapel: Mere arbejde for samme løn | Magasinet KLASSISK nyhed

Det Kgl. Teater og Det Kgl. Kapel har indgået en ny overenskomst. Vi skrev i 2017 om, hvordan et bredvilligt Kapel gik med til nedsat løn og nedsat tid for at undgå en større fyringsrunde, en såkaldt »nedbemanding«, i forbindelse med Det Kongeliges store spareplan. Kapellet var af ledelsen blevet stillet i udsigt, at et tocifret antal af medlemmerne ville ryge for sparekniven, en melding der fik både operachef og orkestrets chefdirigent til at sige op.

Men efter et par år med nedsat tid og en lønnedgang på ti procent går Kapellet med den nye aftale nu tilbage til det tidligere lønniveau fra næste sommer. Faktisk er Kapellet gået med til at udvide arbejdstiden væsentligt, ifølge et Facebook opslag fra teaterchef på Det Kongelige, Kasper Holten. Aftalen indebærer, at de enkelte musikere skal arbejde mere for den samme løn, dog gives der fremover et ekstra tillæg.

Kasper Holten glæder sig over orkestrets accept af den nye aftale.
»Kapellet har påtaget sig et medansvar for at kunne løfte teatrets vækststrategi. Således vil Kapellet i 2022, når aftalen er fuldt indfaset, levere væsentligt flere tjenester for en mindre lønstigning. Det er meget glædeligt, at Kapellet på denne måde – i en tid, hvor vi alle på teatret søger måder at arbejde mere effektivt på – går foran i forhold til at vise ansvar og sikre at teatrets vækststrategi kan lykkes, så vi kan tage magten over vores egen fremtid og sikre et stærkt teater«.

Ved hans tiltrædelse sidste år lancerede Kasper Holten en offensiv vækstplan, der indebærer et opgør med den smalle scenekunst på Det Kgl. Teater. Den nye strategi skal være med til at vende nedgangen i publikumstallet ved hjælp af et bredere repertoire med flere folkelige opsætninger, herunder musicals og familieforestillinger. Under parolen »teatret skal igen være for de mange« er det målet at lokke op mod 100.000 flere gæster til Det Kongeliges tre scener årligt.

Holten har i et interview med netavisen Zetland forklaret om strategiens konsekvenser:
»Overskriften for Det Kgl. Teaters ageren i de kommende år: Der skal sælges flere billetter, og der skal spilles mere. Men for de samme penge. Og det betyder, at vi skal turde prioritere vores ressourcer. Og at spændvidden i det, vi laver, nok skal strækkes, så vi kan få nye publikummer ind«.

Foto: Camilla Winther / DKT

Læs også: Holtens nye plan: Musicals og familieforestillinger på Det Kgl. Teater

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER