Nyhed

Chefstrid i Salzburg bryder ud i lys lue

Chefstrid i Salzburg bryder ud i lys lue

Vi skrev i januar om problemerne på de indre ledelseslinjer ved Påskefestspillene i Salzburg, som chefudnævnelsen af Nikolaus Bachler skabte i forhold til den nuværende kunstneriske leder, dirigenten Christian Thielemann (foto).

Bachler, der i dag er musikchef for Bayerische Staatsoper, er fra næste år udset til at være festivalens kommercielle direktør og får fra 2022 også det overordnede kunstneriske ansvar for festspillene. Og det er tildelingen af sidstnævnte kompetenceområde, der har udløst balladen.

Kampen, der allerede ulmede ved Bachlers udnævnelse, om hvem der skal bestemme festivalens kunstneriske profil ser nu ud til at være brudt ud i lys lue i forbindelse med planlægningen af de kommende sæsoner. Avisen Salzburger Nachrichten har offentliggjort et brev, som en »dybt bekymret« Thielemann har sendt til både bestyrelse og samtlige aktionærer. Heri udbeder han sig »en bindende afklaring« og bekræftelse på, at det er hans planlægning og ikke Bachlers, der gælder.

I 2022, året hvor Bachler får det overordnede kunstneriske ansvar, har Thielemann planlagt en helt ny opsætning af ‘Lohengrin’ og året efter en nyopsætning af ‘Elektra’. Begge operaer skal, efter hans ønske, instrueres af Katharina Wagner, der også er hans kompagnon ved Bayreuth Festspillene. ifølge Thielemann har man travlt, da han frygter, at sangerne, han har i kikkerten, vil løbe fra deres mundtlige aftaler, hvis kontrakterne ikke bliver underskrevet snarest.

Men Bachler har andre planer, skriver avisen. Han ser hellere opsætninger af ‘Tannhäuser’ og ‘Den flyvende hollænder’ på programmet i stedet. Han forestiller sig også en ændring af den kunstneriske kurs ved at udvide repertoiret med sværere tilgængelige operaer som Webers ‘Der Freischütz’ og Beethovens ‘Fidelio’.

Bachler ønsker i det hele taget en mere tydelig og eksklusiv kunstnerisk profil for festivalen. Et ønske der vil betyde en forhøjelse af billetpriserne for verdens i forvejen dyreste operafestival, hvor publikum allerede i dag skal slippe op mod 3.500 kroner for et sæde. Den slags kunstneriske og økonomiske ambitioner er tidligere blevet straffet med svigtende billetsalg, viser festivalens historie.

Om det bliver Thielemann eller Bachler, der vinder kampen om det kunstneriske domæne vil formentlig vise sig om nogle uger, når Påskefestspillene i Salzburg afholder ekstraordinært bestyrelsesmøde.

Thielemann slog sig i tøjret allerede efter meddelelsen om udnævnelsen af Bachler sidste år. I et brev til festivalens bestyrelsesformand skrev dirigenten med store bogstaver: “Jeg har på forhånd gjort klart i flere breve og ved flere møder, at samarbejdet med Hr. Nikolaus Bachler om påskefestivalen under ingen omstændigheder kan lade sig gøre.”

I brevet brokkede Thielemann sig også over, at han ikke var blevet taget tilstrækkeligt med på råd ved valget af den nye chef. Hvis det stod til ham, kunne bestyrelsen skyde en hvid pind efter planen om, at de to chefer sammen skulle træffe alle beslutninger omkring programlægning og casting.

Han truede med at gå, hvis hans magt som enevældig repertoire-konge blev indskrænket. Det var en trussel med vægt bag. Udover titlen som kunstnerisk leder er han chefdirigent for Staatskapelle Dresden, Påskefestivalens husorkester, og dermed også for festspillene i praksis. Uden Thielemann, intet Staatskapelle. Bestyrelsen holdt dog fast i Bachler, og det ser nu ud til, at en regulær hanekamp er ved at udvikle sig.

Foto: Kasskara / DG

Læs også: Salzburgs påskefestival: »Vi aner ikke, hvad der foregår«

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER