Nyhed

Concertgebouw udgiver indspilninger med fyret dirigent

Hollands Kongelige Concertgebouw Orkester (RCO) har udsendt en overraskende meddelelse i kølvandet på sagen om fyringen af chefdirigent Daniele Gatti sidste år efter anklager om seksuelle krænkelser. De to parter er nu tilsyneladende kommet overens, selv om orkesterledelsen i august sidste år skyndsomst besluttede at skille sig af med Gatti efter en avisartikel, hvor to kvindelige sangere anklagede dirigenten for sexchikane. Da flere af orkestrets kvindelige ansatte efterfølgende berettede om lignende hændelser, gjorde Concertgebouw kort proces og gav dirigenten sparket. Gatti benægtede alle anklager.

Ifølge den netop udsendte pressemeddelelse oplyser orkestret, at »uoverensstemmelser mellem de to parter er blevet løst efter omfattende drøftelser«.

På trods af sagens alvorlige karakter erklærer RCO i forbavsende varme vendinger:
»Det Kongelige Concertgebouw Orkester vil gerne benytte lejligheden til at takke Maestro Daniele Gatti for det kunstneriske lederskab i hans tid som chefdirigent for orkesteret, og det bidrag han har ydet til dets position indenfor klassisk musik. Vi ønsker Maestro Daniele Gatti alt godt, både personligt og professionelt. Han vil altid forblive en vigtig del af orkestrets kunstneriske arv, og han vil altid blive husket som dets syvende chefdirigent«.

Om alt er glemt og tilgivet, siden Gatti fik revet sin kontrakt i stykker, vides ikke, men orkestret har – »som en påskønnelse« – besluttet at udgive tre af de indspilninger Gatti nåede at dirigere i sin korte ansættelse fra 2016 til 2018.

Kun fire måneder efter fyringen fra Concertgebouw lykkedes det Daniele Gatti i december at få et nyt topjob som chefdirigent for Teatro dell’Opera di Roma i den italienske hovedstad.

Foto: Marco Borggreve

Læs også: Daniele Gatti aflyser på grund af hjerteproblemer

FLERE NYHEDER