Nyhed

Corona-aflysninger på den danske klassiske scene

Corona-aflysninger på den danske klassiske scene | Magasinet KLASSISK

OBS – OPDATERING 12. MARTS
Da regeringen forbyder indendørs forsamlinger på mere end 100 personer fra mandag d. 16. marts, er alle større koncertarrangementer aflyst resten af marts måned.

Den globale trussel fra Covid-19 virusset rammer nu også den hjemlige musikscene efter myndighedernes anbefaling om at aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 1.000 deltagere. Statsminister Mette Frederiksen kom med opfordringen på et pressemøde fredag, hvor hun bl.a. sagde:

»Det er en opfordring, som vi forventer bliver efterlevet. Meldingen fra myndighederne er, at man skal aflyse arrangementer med mere end 1000 deltagere«.

Særligt de store klassiske scener i København bliver berørt. På Det Kongelige Teater meldte teaterchef Kasper Holten hurtigt ud, at løsningen på opfordringen var at reducere kapaciteten ved forestillingerne. Dermed undgår man aflysninger af de store forestillinger, mens mindre arrangementer samt rundvisninger ikke bliver til noget. Ved at annullere hvert andet sæde kan man holde publikumstallet nede på »et godt stykke under 1000«, skriver teatret på deres website. Begrænsningen gælder foreløbigt samtlige forestillinger til og med 31. marts.

»Vi gør det, myndighederne siger er fornuftigt. Efter vores opfattelse er anbefalingen sådan, at når man ændrer arrangementet, så det kommer væsentligt ned under 1.000 forsamlede, er der en lavere risiko for smittespredning. Vi kan ikke flytte vores sæder, så derfor har vi valgt denne løsning«, siger Kasper Holten til Jyllands-Posten.

I DR Koncerthuset var første skridt helt at aflyse en stor børneorkester-festival i weekenden, men mandag meldte DR, at man har valgt at gennemføre de fleste koncerter med færre publikummer i resten af marts, men denne uges koncerter med bl.a. den tyske baryton Christian Gerhaher er nu blevet aflyst.

Copenhagen Phil går nu også i Corona-beredskab:

»Musikchef Peter Lodahl har på vegne af Copenhagen Phil truffet en svær men ansvarlig beslutning om at aflyse alle publikumskoncerter i foreløbigt to uger. I stedet streames de aflyste koncerter på digitale platforme for også i denne nødsituation at være med til at sikre, at alle har adgang til den symfoniske musik«, skriver symfoniorkestret i en pressemeddelelse.

På den anden side af Storebælt, i Musikhuset Aarhus, følger man også de officielle anbefalinger for at begrænse smitterisikoen og henholder sig til grænsen på 1.000 publikummer. Aarhus Symfoniorkester, som hører hjemme i Musikhuset, er midt i en større Tjajkovskij-festival men har foreløbigt ingen aflysninger, ifølge deres website. Dog måtte man standse billetsalget til en Wagner-koncert torsdag for at holde sig under grænsen på 1.000 gæster, skriver Jyllands-Posten.

»Vi tager vores gæsters helbred og smitterisikoen alvorligt. Derfor følger vi regeringens retningslinjer og forsøger med disse tiltag at hjælpe til med at reducere smittefaren. Samtidig står vi med en masse mennesker, som længe har glædet sig til at opleve deres favoritkunstnere i Musikhuset. Det er den balance, vi forsøger at ramme for dels at minimere smitterisikoen, dels at få hverdagen til at fungere«, siger Musikhusets direktør Jan Christensen i en pressemeddelelse.

Ingen af de øvrige landsdelsorkestre i Aalborg, Sønderborg og Odense melder om aflysninger.

Foto: Aarhus Symfoniorkester

Læs også: Coronavirus lukker stribevis af italienske operahuse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER