Nyhed

Coronavirus påvirker den klassiske scene

Aflysninger - Coronavirus påvirker den klassiske scene | Magasinet KLASSISK

Truslen fra coronavirus rammer nu også den klassiske scene. Frygten for spredning af smitte får store orkestre og andre musikinstitutioner til at aflyse og træffe mere eller mindre drastiske forholdsregler. Vi præsenterer her, hvad vi har opsnappet af corona-relaterede nyheder fra den internationale musikscene i løbet af den sidste uge.

Boston Symphony Orchestra aflyser stor Asien turné
Boston Symphony Orchestra med chefdirigent Andris Nelsons (foto) i spidsen aflyser en turné, der i denne måned ville have bragt dem til blandt andet Seoul, Taipei, Hong Kong og Shanghai, skriver avisen, Boston Globe. I første omgang var meldingen blot, at turnéen kunne være i fare, men efter at have fulgt udviklingen har orkestrets ledelse besluttet at aflyse. Dels på grund af risikoen for at udsætte orkestret for smitten, og dels fordi flere af de lokale arrangører har lukket helt ned.

BTHVN 2020 skal til Asien, hvad mon det bliver til?
Den store tyske fejring af 250-året for Beethovens fødsel er planlagt til også at skulle bruges som et større turistfremstød i Asien. Direktør Ralf Birkner fra BTHVN2020, der er brandnavnet for organisationen bag fejringen, rejste i januar til Kina og Japan, hvor han i samarbejde med det nationale tyske turistråd afholdt store events med hovedtaler for rejsejournalister og aktører fra rejsebranchen. Kort tid efter blev der lukket ned for flyvninger til Kina. Den klassiske blog Pizzicato rejser nu spørgsmålet om, hvad der skal ske med den store Beethoven-satsning og den megen ståhej i Asien.

Hong Kong Philharmonic aflyser alle koncerter
Hong Kong Philharmonic og chefdirigent Jaap van Zweden, der også er chef for New York Filharmonikerne, er tvunget til at aflyse alle koncerter indtil videre, skriver nyhedsbureaet AP. Orkestret skulle i februar have spillet et større Beethoven-program med den østrigske pianist Rudolf Buchbinder som gæstesolist. Men det første, som man møder på Hong Kong Philharmonics website i dag, er et banner, der annoncerer de mange aflysninger, og at man løbende er i kontakt med de forskellige koncertsale om udviklingen. Det samme gør sig gældende på Facebook, hvor alle koncertopslagene er dækket af et klistermærke med teksten ‘Cancelled’.

Italiensk musikkonservatorium bortviser asiatiske studerende
Et af de ældste konservatorier i verden, Conservatoria di Musica Santa Cecilia i Rom, har bortvist samtlige asiatiske studerende på grund af frygt for coronavirus, oplyser den italienske avis La Repubblica. Beslutningen er blevet kritiseret af konservatoriets lærere og af pressen, skriver avisen, som gengiver direktørens mail om tiltaget, der blev rundsendt til alle 160 medlemmer af lærerkollegiet:

»Kære kolleger. På grund af de velkendte begivenheder, der vedrører den kinesiske epidemi, er lektionerne for de orientalske studerende (kinesiske, koreanske, japanske osv.) indtil videre suspenderet«, skriver direktøren blandt andet.

Ifølge La Repubblica har de fleste af de berørte studerende boet i Rom i flere år, og flere er 2. generationsindvandrere, der ikke har noget forhold til deres oprindelseslande.

Foto: Marco Borggreve / BSO

Læs også: Domingo aflyser optræden ved OL i Tokyo

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER