Nyhed

Den Fynske Opera under skærpet tilsyn

Den Fynske Opera under skærpet tilsyn | Magasinet KLASSISK

Odense Kommune, der sammen med staten hvert år leverer millioner i driftstilskud til Den Fynske Opera, har efter en granskning af kompagniets styring besluttet at sætte kompagniet under skærpet tilsyn. Kommunen kritiserer i en redegørelse de administrative og økonomiske forhold og har på den baggrund mistet tilliden til både ledelse og bestyrelse, skriver TV 2 Fyn.

Ifølge redegørelsen vurderer Odense Kommune, at musikinstitutionen »ikke har levet op til sine generelle oplysningsforpligtelser«. Operaens ledelse har hverken været i stand til at aflevere bestyrelsesreferater eller en behørigt underskrevet forretningsorden, ligesom der også har været slinger i valsen i udpegelser til bestyrelsen. Og lagt sammen med en massiv personaleudskiftning er det gået ud over opbygningen af både den faglige erfaring og kontinuiteten i ledelsen.

Operakompagniets bestyrelsesformand, Rune Kallager, lægger sig fladt ned og erkender manglerne i bestyrelsens håndtering af det overordnede ansvar for ledelsen:

»Indberetninger har ikke været tilfredsstillende til kommunen, og det er vores ansvar at sikre, at ledelsen indmelder de her ting. Jeg ved dog ikke, hvorfor ledelsen ikke har indberettet og registreret det, de skulle. Vi har nok været lidt for naive«, siger han til TV 2 Fyn.

De uregelmæssige forhold kan risikere at koste operakompagniet pengene fra Odense Kommune. For at det ikke skal komme så vidt, har kommunen nu skrevet en drejebog for, hvordan operaen kommer ud af moradset. Den har fået den mundrette titel ‘Køreplan for genopretning af formelle forhold på Den Fynske Opera’.

Ledelsesrodet har givet anledning til intern kritik i kompagniet igennem længere tid. Ifølge nyhedssitet Kulturmonitor er to medarbejdere, en næstformand, den administrative leder og den kunstneriske chef alle stoppet eller blevet fyret siden september.

Den nu tidligere operachef Thomas Storm stoppede i april efter kun to år i stillingen. Ved fratrædelsen, som Storm selv kaldte for udramatisk overfor Kulturmonitor, oplyste han samtidig, at der havde været »uenigheder på det administrative plan«. Men efter bestyrelsesformandens placering af ansvaret hos ledelsen fortæller den afgåede operachef, at han nu vil rådføre sig med juristerne i sin fagforening.

Da Thomas Storm fratrådte, blev Kim Bakdal Jensen konstitueret som ny administrativ chef. Han skal i makkerskab med den ligeledes nykonstituerede kunstneriske leder, Ida Fogh Kiberg, sørge for, at styringen af Den Fynske Opera kommer på ret køl. Den nye ledelse er nummer fire siden 2016, hvor den tidligere operachef, Jesper Buhl, sagde sin stilling op – også i utide.

Læs mere: Englænder i spidsen for CPH Opera Festival

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER