Nyhed

Det Kongelige Kapels chefdirigent er bukket under for Corona

Det Kongelige Kapels chefdirigent er bukket under for Covid-19 | Magasinet KLASSISK

Chefdirigent ved Det Kongelige Kapel, Alexander Vedernikov, er død. Dirigenten, der blev 56 år, døde på et hospital i Moskva, hvor han lå i respirator efter at være blevet smittet med Covid-19. Vedernikov nåede at være chefdirigent for Det Kongelige Kapel i et par år og skulle på dagen, hvor han døde, have dirigeret Beethovens 9. symfoni ved en koncert i Operaen.

Det Kongeliges teaterchef, Kasper Holten, siger i en pressemeddelelse:

»Det er en chokerende nyhed, som berører os alle dybt. Alexander var et karismatisk menneske, en stor kunstner og en god kollega, som vi allerede savner. Hans tid som chefdirigent for Det Kongelige Kapel bød på fantastiske stunder og en vigtig kunstnerisk udvikling, og mindet om alt det han gav os, vil for altid være en del af Det Kongelige Teaters historie. Vi sender hans efterladte vores dybeste medfølelse«.

Også operachef John Fulljames er dybt berørt over tabet af chefdirigenten. Han siger:

»Vi er knuste over tabet af Alexander Vedernikov, og vores tanker går til hans familie. Han var en elsket dirigent her, og han berigede os med et usædvanligt musikalsk lederskab i et bredt repertoire, der spændte lige fra Verdi og Wagner til Sjostakovitj og John Adams. Hans tørst efter at skabe musik og hans passion for at forsvare og bygge videre på både Det Kongelige Teater og Det Kongelige Kapels historie gjorde ham til en værdsat kunstner både blandt sine kollegaer og publikum«.

Alexander Vedernikov delte karrieren som chefdirigent mellem Danmark og Rusland udover at være en efterspurgt gæstedirigent hos flere af verdens største orkestre. Ved siden af Det Kongelige Kapel var han også chefdirigent på Mikhailovsky Operaen i Sankt Petersborg.

I perioden 2001-2009 var Vedernikov chefdirigent og kunstnerisk leder af Bolsjoj Teatret i Moskva. En post hvor han under stor international anerkendelse bragte fornyelse til Ruslands største og mest berømte kulturinstitution. Han forlod imidlertid sin stilling i protest over, at ledelsen i stigende grad satte bureaukratiske hensyn over de kunstneriske, skriver BBC Music Magazine.

Efter afskeden med Bolsjoj accepterede Vedernikov i 2009 en stilling som chefdirigent for Odense Symfoniorkester, hvor han var frem til ansættelsen på Det Kongelige Teater. Højdepunktet i hans tid i Odense var opførelsen af Wagners Ring-cyklus. Først i koncertant og siden i scenisk form, da det nye musikhus Odeon stod færdigt i 2018. For den bedrift hædrede Odense Symfoniorkester ham med udnævnelsen som den første æresdirigent i orkestrets historie.

Foto: Marco Borggreve

Læs mere: »Wagners operaer er meget elastiske« | Interview Alexander Vedernikov

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER