Nyhed

Domingo forsvarer sig: »Jeg har optrådt galant«

#MeToo | Domingo forsvarer sig: »Jeg har optrådt galant« | Magasinet KLASSISK

Vi har – sammen med resten af verdenspressen – dækket historien om Placido Domingos frie #MeToo fald gennem skylagene på vej ned fra opera-olympen de sidste måneder. Indtil videre har operastjernen »bestridt« anklagerne om sexchikane og kun forholdt sig til dem i meget generelle vendinger. Men i en række nye interviews tager han bladet fra munden og kommenterer for første gang mere detaljeret på anklagerne mod hans person.

»På få dage blev et halvt århundredes karriere fejet væk så let som ingenting«

Placido Domingo

Forud for en optræden i Verdis ‘Nabucco’ i Valencias operahus i starten af december taler Domingo med den spanske avis El Confidencial om sagen og tiden, der er gået, siden nyhedsbureauet AP breakede nyheden med anklagerne fra mere end tyve forskellige sangerinder. En periode som Domingo kalder »den sværeste i mit liv«.

»Der har været komplicerede stunder, men tingene er faldet lidt til ro. Jeg fortsætter med at arbejde, studere, øve og spille. De ting giver mig den sindsro, jeg har brug for at kunne håndtere dette mareridt«, siger han til avisen.

I Domingos allerførste kommentar, lige da sagen rullede, blev hans forklaring, om at regler og normer er helt anderledes i dag, misforstået, siger han. Og han lægger vægt på, at det ikke var et forsøg på »at relativere misbrug eller chikane«:

»Spanierne er et varmt, ømt og kærligt folkefærd. I min forklaring henviste jeg først og fremmest til ‘komplimentets kultur’. Jeg har optrådt galant. Altid inden for grænserne af ridderlighed, respekt og følsomhed. En opførsel, som tidligere kunne betragtes som passende eller et forsøg på galanteri, bliver i dag opfattet meget anderledes«, fortæller han til El Confidencial.

Få dage efter giver sangeren et nyt interview. Denne gang til den italienske avis, Corriere della Sera, hvor han forklarer, at han i forløbet efter anklagerne i AP’s artikler føler sig som offer for en »principiel forfølgelse«:

»Beskyldningernes troværdighed opstår automatisk. Sådan påvirker medierne den offentlige mening. Og jeg følte mig sigtet, dømt og straffet på forhånd. Men jeg er ikke tiltalt for nogen forbrydelse. På et øjeblik blev nyheden global, enorm, og den stoppede aldrig. På blot få timer, uden at nogen spurgte mig, blev mine engagementer i Philadelphia og San Francisco aflyst. På få dage blev et halvt århundredes karriere fejet væk så let som ingenting«, siger sangeren.

På avisens forespørgsel om Domingos forklaring om ændrede normer og regler for passende opførsel er det samme som en delvis indrømmelse, undlader han at afvise anklagerne direkte men siger:

»Det er min faste overbevisning, at enhver form for seksuelle overgreb og fornærmende opførsel overfor enhver skal fordømmes, alle steder og til alle tider«.

To af de sangerinder der er stået frem med anklager, Angela Turner Wilson og Patricia Wulf , siger til AP efter Domingos interviews, at de er »skuffede og foruroligede« over hans udtalelser om ridderlighed og hans aldrig upassende adfærd overfor kvinder.

»Der er intet ‘ridderligt’ eller ‘galant’ ved at befamle en kvinde på arbejdspladsen, ligegyldigt hvor eller hvornår. Det er dybt foruroligende og uretfærdigt, at hr. Domingo kan trække sig tilbage til en anden verden uden at skulle indse, hvad han har gjort ved mange, mange kvinder her «, lyder det fra Angela Turner Wilson og Patricia Wulf.

Ifølge de to sangerinder er Domingos udtalelser et forsøg på at frasige sig ansvaret for sin dårlige opførsel ved at henvise til kulturelle forskelle og ændrede regler og normer.

Foto: Dario Acosta / DG

Læs også: Domingo aflyser optræden ved OL i Tokyo

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER