Nyhed

Dramaet er ovre ved Påskefestspillene i Salzburg

Salzburg: Dramaet er ovre | Magasinet KLASSISK

Den dramatiske magtkamp om hvem der skal sætte den kunstneriske kurs ved Påskefestspillene i Salzburg, er nu blevet afgjort i bestyrelseslokalet. Nikolaus Bachler (foto), ny kommerciel direktør fra næste år og overordnet kunstnerisk ansvarlig fra 2022, udfordrede den nuværende kunstneriske leder, dirigent Christian Thielemann, på domæneretten til festivalens repertoire i de kommende år – og vandt.

Bestyrelsen har efter ti år besluttet at sige farvel til Thielemann og hans orkester, Staatskapelle Dresden, der fungerer som festivalens husensemble. Thielemann har ellers gjort, hvad han kunne for at få tingene til at gå hans vej med talrige breve til både bestyrelse og ejerkreds med protester og krav om en bindende afklaring og bekræftelse på, at det skulle være hans planlægning og ikke Bachlers, som var gældende. Breve som også fandt vej til pressen.

Wilfried Haslauer, guvernør i regionen Land Salzburg der er en af hovedpartnerne bag festivalen, siger om beslutningen til avisen Kurier:

»Det har ikke som sådan været en afgørelse mod Thielemann. Vi forventede jo, at de to kunne finde ud af det sammen. Vi har ikke trukket Bachler ind for at smide Thielemann ud«, siger han og peger på, at fornyelse af sponsoraftaler og dirigentens kontraktudløb med Staatskapelle Dresden har nødvendiggjort, at man handler nu.

Thielemanns svanesang i Salzburg bliver Wagners ‘Lohengrin’ i 2022, hvorefter hans kontrakt med påskefestspillene ikke bliver forlænget. Det samme gælder for Staatskapelle Dresden. Orkestret fornemmede under forløbet, hvor det bar hen og gik til pressen med følgende loyalitetserklæring overfor festivalen:

»Som pålidelig samarbejdspartner for Påskefestspillene i Salzburg ser vi frem mod de kommende festivalår med stor tillid og glæde«. Men lige meget hjalp det. Festivalens ledelse svarede kort og tørt tilbage med en besked om, at orkestrets kontrakt udløber til næste år og i øvrigt er afhængig af chefdirigent Thielemanns.

Påskefestspillene i Salzburg blev stiftet af Herbert von Karajan i 1967 og bliver betragtet som en af de fineste i verden. Frem til 2012 var Karajans Berliner Filharmonikere festivalens faste orkester, hvorefter Staatskapelle Dresden overtog. Karajan Fonden er fortsat med til at drive festspillene.

Foto: Markus Jans

Læs også: Chefstrid i Salzburg bryder ud i lys lue

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER