Nyhed

Dudamel bliver i Los Angeles med ny titel

Dudamel bliver i Los Angeles med ny titel | Magasinet KLASSISK

»Bravo, Gustavo!«. Sådan lyder en hilsen fra bestyrelsen hos L.A. Phil, der netop har forlænget aftalen med den højt elskede chefdirigent Gustavo Dudamel for tredje gang. Med den nye kontrakt bliver han på posten til i hvert fald 2026, hvor han afslutter sin 17. sæson hos orkestret, der under hans – og den tidligere direktør Deborah Bordas – hånd har udviklet sig til at blive et af verdens mest innovative.

Fremover vil den 38-årige venezuelaner også bære titlen som orkestrets musikchef. L.A. Phils talskvinde, Sophie Jefferies, siger til avisen Los Angeles Times, at den nye titel som kunstnerisk leder ikke vil forandre Dudamels job, men at den bare afspejler, hvordan han allerede har ændret den fælles opfattelse af, hvad en chefdirigents rolle egentlig er. Hun fremhæver at Dudamel, særligt med sit sociale engagement, der stammer fra hans egen El Sistema baggrund, har »genopfundet chefdirigentens funktion«.

Dudamel har indtil videre ikke kommenteret forlængelsen på grund af travlhed med en serie koncerter i New York. Han har i stedet udsendt denne erklæring til pressen:

»Vi har en unik mulighed og ansvar i Los Angeles for at forene de amerikanske kontinenters sjæl, at opbygge og styrke de musikalske og uddannelsesmæssige broer med vores brødre og søstre her i L.A. og andre steder. Vi har stadig meget arbejde foran os, men jeg ser frem til at omfavne de udfordringer, der ligger foran os, og til at dele flere smukke øjeblikke sammen, hånd i hånd med mit ekstraordinære orkester og vores lederteam«, lyder det fra Dudamel.

Gustavo Dudamel tiltrådte stillingen som L.A. Phils chefdirigent i 2009 i en alder af blot 28 år. Mindre end to år henne i ansættelsen, rev orkestret hans oprindelige femårige kontrakt i stykker og forlængede den til ti år. Den kontrakt blev så forlænget i 2015 med en løbetid frem til 2022, og med den tredje fornyelse af dirigentens og orkestrets aftale går der seks år mere, før Dudamel tidligst siger farvel til L.A. Phil, hvis ry han i den grad har været med til at højne.

Dirigentens forlængelse vil være med til at sikre orkestret den kontinuitet, det har brug for efter nylig turbulens på lederfronten. Simon Woods, direktøren der efterfulgte Deborah Borda efter 17 succesrige år, meddelte i efteråret, at han ønskede at forlade stillingen efter kun halvandet år i chefstolen. Afløseren blev orkestrets vicedirektør, Chad Smith, der med sit arbejde som modig repertoire-ansvarlig af mange blev betragtet som kronprinsen, der skulle tage over efter Borda. Nu vil tiden vise, om den nye dynamiske lederduo fortsat kan levere varen.

Foto: LA Phil / PR

Læs også: Sydney Symphony Orchestra udnævner første kvindelige chefdirigent

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER