Nyhed

Egnsteatret Undergrunden mister tilskud

Egnsteatret Undergrunden lukker - kommune smækker kassen i | Magasinet KLASSISK

Furesø Kommune har besluttet at droppe teateraftalen med den vigtige, nordsjællandske scene for opera og musikdramatik, Egnsteatret Undergrunden.

Baggrunden er angiveligt usikkerhed om hvilke konsekvenser regeringens udspil til en udligningsreform får for kommunens økonomi. Med støtte fra Venstre vil Socialdemokraterne fremover hellere bruge teatrets kommunale tilskud – og eksistensgrundlag – til børn, ældre, sundhed.

»Teatret koster hver borger 40 kroner om året, og det svarer til et ølandsbrød oppe ved bageren«

Anders Ahnfelt-Rønne, Egnsteatret Undergrunden

Lederen af teatret, Anders Ahnfelt-Rønne (foto), er både trist og overrasket over kommunens beslutning om ikke at fortsætte aftalen:

»Det er en virkelig kedelig beslutning, som er taget. Her rammer du en gennemsund virksomhed og nedlægger den. Det vil give genlyd. Vi var med på byrådsmødet, og vi synes, at det er både sørgeligt og lidt fattigt. Det er et beskedent beløb, som vi får fra kommunen, som vi har lavet en masse aktiviteter for, og derfor er vi ret uforstående. Teatret koster hver borger 40 kroner om året, og det svarer til et ølandsbrød oppe ved bageren«, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Byrådspolitikerne ignorerer med tilbagetrækningen af driftstilskuddet en anbefaling fra Projektstøtteudvalget for Scenekunst under Statens Kunstfond om at videreføre aftalen med Undergrunden. Anbefalingen kommer efter en grundig evaluering sidste år og tidligere i 2015.

Undergrundens nuværende aftale med Furesø Kommune løber til udgangen af 2020. Når kommunen derefter trækker sit tilskud, ryger samtidigt den statslige tilbagebetaling på op til 50 procent af kommunens udgift til støtten. Med beslutningen arbejder Socialdemokraterne dermed lokalpolitisk imod den tilkendegivelse af støtte, de var med til at give som forligspartner i Kulturministeriets teateraftale for under et år siden, hvor Undergrunden blev nævnt specifikt.

På byrådsmødet i sidste uge, hvor forslaget om at droppe støtten blev vedtaget, forklarede en repræsentant fra den socialdemokratiske gruppe i byrådet, hvordan de ser situationen:

»Dette skal ses i lyset af, at vi står over for en udligningsreform, vi ikke kender konsekvenserne af, og at vi i de kommende år vil opleve betydelige merudgifter på vores kernevelfærdsområder – børn, ældre, sundhed og det specialiserede socialområde. I den bedste af alle verdener fandt vi penge til en fortsættelse af Egnsteateret – men vi er desværre i en situation, hvor vi er nødt til at prioritere – og i den situation har vi i Socialdemokratiet – med stor beklagelse og ud fra en samlet vurdering nået til den konklusion, at vi ikke kan støtte udarbejdelse af en ny ansøgning om forlængelse af Undergrunden«, lød det.

Undergrunden, det tidligere Musikteatret Undergrunden der turnerede med kammeroperaer, har siden 2013 været stationært musikteater og opera med fast base og scene i Kulturhuset Galaksen i Værløse. Teatret byder på fortsat på kammeropera, børneopera og liedkoncerter, og til sommer finder man en opsætning af Puccinis ‘Madama Butterfly’. På programmet er også jævnligt gæstespil med blandt andet Den Jyske Opera. I øjeblikket skriver komponist John Frandsen på en opera om Marie Grubbe, som Undergrunden producerer i samarbejde med Aarhus Sommeropera. I et andet samarbejde med Copenhagen Opera Festival sætter teatret den nye opera ‘Die Oper’, et gæstespil med operasangere og kor fra Berlin, op til august.

Foto: PR

Læs også: Pariseroperaen lammet af strejke – bløder op mod 20 millioner om ugen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER