Nyhed
Engelske kunstnere udgiver album i protest over AI
26. februar 2025
26. februar 2025
Mere end tusinde kunstnere står bag en udgivelse af et “tavst” album i protest mod den engelske regerings planer om at ændre loven for ophavsrettigheder. Ændringerne vil betyde, at beskyttelsen af deres værker bliver svækket i forhold til brug af AI (kunstig intelligens).
Med albummet ‘Is This What We Want?’, der indeholder tolv optagelser fra mennesketomme studier og scener, ønsker de mange kunstnere at advare om, at de planlagte lovændringer truer dem på levebrødet. Forbogstaverne på titlerne fra albummets tolv skæringer udgør tilsammen budskabet: »The British government must not legalise music theft to benefit AI companies«.
Kredsen af kunstnere kommer fra alle genrer og tæller blandt andet klassiske navne som violinist Esther Abrami, komponist Max Richter, cellist Sheku Kanneh Mason og pianist Isata Kanneh Mason samt resten af deres familie, ensemblet The King’s Singers, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra og koncertsalen Royal Albert Hall.
De foreslåede lovændringer vil give programmører mulighed for at træne AI-modeller med de af kunstnernes udgivelser, der findes tilgængelige online, uden tilladelse eller betaling, med mindre de selv klart frabeder sig det.
Initiativet til udgivelsen kommer fra musikeren Ed Newton-Rex, som har lang erfaring fra tech-branchen og selv arbejder med AI. Han udtaler til The Guardian:
»Regeringens forslag vil forære landets musikeres livsværk til AI-virksomheder gratis og lade disse virksomheder udnytte musikernes arbejde til at udkonkurrere dem selv. Det er en plan, der ikke kun vil være katastrofal for musikere, men som er helt unødvendig: Storbritannien kan være førende inden for AI uden at smide vores verdensførende kreative brancher under bussen«.
Tyskland er foregangsland i arbejdet med at tilpasse lovgivningens beskyttelse af musikerne til den hastigt voksende tendens, hvor entreprenante aktører i branchen bruger såkaldt generativ AI til at skabe musik. Dybdegående læringsmodeller kan generere kompositioner med flere instrumenter, som spænder over en bred vifte af stilarter og genrer, helt »af sig selv«.
Den tyske, offentligt støttede musikrettighedsorganisation GEMA introducerede i efteråret, som den første i verden, en licensmodel, der forsøger at tage højde for den eksplosive udvikling på området. Med den nye model vil man sikre, at musikskabere får en rimelig andel af royalties, når deres værker bruges til at træne AI-systemer, generere nye AI-sange eller på anden måde er en del af AI-genereret musik.
FLERE NYHEDER