Nyhed

Evighedsværk skifter akkord for første gang i to år

Evighedsværk skifter akkord for første gang i to år | Magasinet KLASSISK

John Cages evighedsværk, orgelstykket ‘ORGAN2/ASLSP (As Slow as Possible)’ nåede mandag en milepæl i opførelseshistorien. Værket fra 1987 er det langsomste og næst længst varende musikstykke nogensinde.

Cages partitur til ‘ORGAN2/ASLSP’ består af otte siders musik uden hverken taktart eller tempoangivelse. Komponisten har overladt til musikere, der opfører det, at bestemme, hvor længe hver tone og pause skal vare. Eneste angivelse er, som titlen fortæller, at det skal spilles så langsomt som muligt.

Det har de taget ret bogstaveligt i den tyske by Halberstadt, hvor man i Burchardi Kirken tog hul på en opførelse tilbage i 2001 med en planlagt varighed på 639 år. Pointen er, at værket, der spilles på et specialopført orgel, skal vare lige så lang tid som den alder, kirkens eget orgel havde ved begyndelsen af opførelsen.

Nu, hvor værket har været i gang i snart 23 år, har opførelsen nået en milepæl med en ændring, som har trukket publikum til fra hele verden. En ny orgelpibe, i tonen d, blev mandag tilføjet de seks eksisterende, så instrumentet nu spiller en akkord på syv toner. Præcis to år tidligere fik orglet sin sjette pibe, det var den 15. ændring i lydbilledet siden starten på værket.

Rainer O. Neugebauer, formand og kunstnerisk leder i fonden i John-Cage-Orgel-Stiftung Halberstadt, som organiserer hele opførelsen, stod for tilføjelsen. Formanden, der satte den nye pibe på plads i overværelse af 500 dyrt betalende gæster, udtaler til The Guardian om opførelsen:

»Det er en koncert, som ikke lever op til de konventionelle forventninger om, hvad en koncert er. Der verserer en langvarig debat om ‘koncert’ overhovedet er det rigtige ord at bruge. Der er helt sikkert en vis galskab i det«.

Opførelsen i Halberstadt er så langsom, at orglet, der forsynes med luft fra en elektrisk styret blæsebælg, fik sine første piber monteret syv år efter påbegyndelsen. Akkordskift skal altid foretages på den femte dag i en måned, da opførelsen begyndte 5. september med en pause i musikken på sytten måneder, før første tone lød.

Projektets fans kan mod betaling på 7.500 kroner eller mere købe en ny tone fra partituret. Tone-sponsorerne bestemmer selv i hvilket af de mange år i opførelsen, den skal sættes ind. Udover æren og fornøjelsen får man også en plakette med navn og årstal opsat i Burchardi Kirken. Opførelsen i Halberstadt er planlagt til at slutte 5. september 2640 med en sidste akkord, som varer indtil 5. februar året efter.

‘ORGAN2/ASLSP’ er ikke verdens længste stykke musik. Det får konkurrence af Jem Finers computergenererede musikprojekt ‘Longplayer’, der er planlagt til at vare i tusinde år, hvorefter det starter forfra.

Foto: John-Cage-Orgel-Stiftung Halberstadt

LÆS OGSÅ

Vuggesange fra en fremmed planet | Pladeanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER