Nyhed

Festspillene i Bayreuth for første gang uden en Wagner ved roret

Festspillene i Bayreuth for første gang uden en Wagner ved roret | Magasinet KLASSISK

»Med Katharina Wagner har den unikke tradition med at lede Bayreuth-festspillene været knyttet sammen med familien til den store komponist Richard Wagner i mere end 140 år!«.

Sådan lød det sidste år fra kulturministeren i delstaten Bayern, Bernd Sibler, da festivalen meddelte, at man havde forlænget direktørkontrakten med komponistens oldebarn frem til 2025. Men nu stopper slægtsepoken, da den 42-årige Katharina Wagner (foto) bliver nødt til at trække sig midlertidigt fra posten som festivaldirektør pga. langvarig sygdom.

I en pressemeddelelse oplyser festivalen, at den administrerende direktør, Holger von Berg, overtager ansvaret for ledelsen sammen med festivalens tidligere salgsdirektør, Heinz-Dieter Sense, som i dag er formand for Bayreuth-festspillenes bestyrelse

Flere medier spekulerer i, om Wagner familiens mangeårige faste greb om festspillene er ved at slippe. Wagnerslægten har siden festivalens start i 1876 været enerådende herskere på den grønne høj i Bayreuth. Efter Richard Wagners død i 1883 overtog enken, Cosima, tronen, som hun igen overlod til sønnen, Siegfried. Hans enke, Winifred, videreførte festspillene i gennem hele naziperioden 1931-44. Sønnerne Wieland og Wolfgang brugte, som ledere på skift de næste mange år, tid og energi på at fordrive nazismens brune tåge, som lå tungt over festspillene siden moderens tid.

Katharina Wagner kom selv til magten i 2009, først sammen med halvsøsteren Eva Wagner-Pasquier, og siden 2015 som enehersker efter at have udmanøvreret Eva i en stærkt kritiseret magtkamp, ofte ført i fuld offentlighed.

Årets udgave af festspillene er aflyst som følge af coronakrisen.

Foto: Bayreuther Festspiele

Læs mere: Wagners oldebarn fortsætter som chef for Festspillene i Bayreuth

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER