Nyhed

Finne vinder Nordisk Råds musikpris 2020

Finne vinder Nordisk Råds musikpris 2020 | Magasinet KLASSISK

Selv om danske komponister normalt står stærkt, når det gælder om at vinde Nordisk Råds Musikpris, går den i år til en finne.

Det var den finske komponist Sampo Haapamäki, der blev udpeget som modtager af 2020 prisen for sit værk ‘Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille’ (Koncert for kvarttonepiano og kammerorkester). Det skete ved en såkaldt virtuel uddeling tirsdag aften.

Den anderledes prisfest, hvor Haapamäki vandt prisstatuetten ‘Nordlys’ og 350.000 danske kroner, erstattede en planlagt prisceremoni i Reykjavik, som skulle være afholdt i forbindelse med Nordisk Råds session.

I begrundelsen for valget af finnen skriver den nordiske musikkomite, NOMUS blandt andet:

»Det (værket) er en unik kombination af naturlig musikalitet, imponerende håndværk og en konstant udforskning af den klassiske musiks traditioner. Værket overrasker lytteren med et frodigt, originalt og alligevel underligt velkendt musikalsk sprog, og lytterens opmærksomhed fastholdes fra start til slut med dets virtuose detaljerigdom«.

Sampo Haapamäkis specialitet er udforskningen af kvarttone-området, som igennem hans 15 år lange feltarbejde flere gange har tvunget komponisten til at opfinde nye instrumenter til fremførelsen af den særlige musik. Således også i vinderværket, hvor finnen udviklede et nyt kvarttoneklaver. Bedømmelseskomitéen anerkender hans pionerarbejde med disse ord:

»Som komponist har Sampo Haapamäki skabt sin helt egen, karakteristiske stemme – og komitéen glæder sig over at kunne anerkende denne stemme med denne pris«.

I år var i alt tolv nordiske værker i vidt forskellige musikgenrer nomineret til musikprisen, der hvert andet år går til en komponist. Denne gang var to af de nominerede danske, klassiske komponister. Karsten Fundal var sammen med Den Sorte Skole indstillet for værket ‘Symphony No. II for Sampler and Chamber Orchestra’, og Niels Rønsholdt var nomineret med ‘Songs of Doubt’, en sangcyklus for sangsolist, kor og Ondes Martenot.

Sampo Haapamäkis Koncert for kvarttonepiano og kammerorkester:

Foto: Mika Ranta

Læs mere: To danske værker nomineret til Nordisk Råds Musikpris

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER