Nyhed

To danske værker nomineret til Nordisk Råds Musikpris

To danske værker nomineret til Nordisk Råds Musikpris | Magasinet KLASSISK

De danske komponister står stærkt, når det handler om at vinde Nordisk Råds Musikpris. Prisen på 350.000 kroner uddeles hvert andet år til et værk af en nulevende komponist, og siden 1974 har den nordiske musikkomite, NOMUS, kåret en dansk komponist ikke mindre end seks gange. I den imponerende række af danske vindere finder man blandt andet Per Nørgård, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Bent Sørensen og senest Simon Steen-Andersen (2014) og Hans Abrahamsen (2016).

I år er i alt tolv nordiske værker i vidt forskellige musikgenrer nomineret til rådets musikpris, og to af dem er danske. I feltet er også et enkelt værk fra henholdsvis Færøerne og Grønland samt to svenske, to norske, to finske og to islandske værker med i kampen om den store check og prisstatuetten ‘Nordlys’.

De to danske værker er begge af klassiske komponister. Karsten Fundal er sammen med Den Sorte Skole nomineret for ‘Symphony No. II for Sampler and Chamber Orchestra’ i seks satser, indspillet af medlemmer af Copenhagen Phil og dirigeret af Hans Ek.

NOMUS begrunder valget af værket således:

»To forskellige verdener mødes her i et fællesprojekt, som vi ikke oplever som et forsøg på at tilpasse to forskellige udtryksformer til hinanden, men som et færdigt værk, der med sin beherskelse af elektronik og instrumenter lever sit eget autonome liv. Tilsammen har de tre komponister skabt en ny koncertsalsmusik, et nyt udtryk, som sender lytteren på en fascinerende rejse mellem tid og sted«.

Komponisten Niels Rønsholdt (foto) er nomineret med ‘Songs of Doubt’, en sangcyklus for vokalsolist, kor og Ondes Martenot. Rønsholdt har selv skrevet teksterne, og værket er fremført af sangeren Roderik Povel, kammerkoret Studium Chorale og solist Nathalie Forget på Ondes Martenot, alle under ledelse af dirigent Hans Leenders.

I priskomitéens motivation for valget, kan man læse:

»‘Songs of Doubt’ står som en samling særegne, betagende smukke og dybt emotionelle musikalske udsagn om et grundlæggende vilkår i det at være menneske: tvivlen og de tilstande, tvivlen kaster os ud i«.

Vinderen af Nordisk Råds musikpris 2020 offentliggøres efter planen i oktober ved en prisceremoni i forbindelse med Nordisk Råds session i Reykjavik.

Foto: Kåre Viemose

Læs mere: Overrasket Underholdningsorkester takker for stor pris

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER