Nyhed

Forskere anbefaler lempede krav ved klassiske koncerter

Forskere anbefaler lempede krav ved klassiske koncerter | Magasinet KLASSISK

I maj, mens coronakrisen var på sit allerhøjeste, skrev vi om de anbefalinger for corona-sikker opstilling af orkestrenes musikere, som var udstukket af Charité Universitetshospitalet i Berlin.

Forskerne anbefalede på det tidspunkt en sikkerhedsafstand på 1,5 meter for strygere og to meter for blæsere, samt at messingblæserne skulle placeres bag skærme af plexiglas. Forholdsreglerne blev hurtigt standard for orkestrene i de tysktalende dele af den europæiske musikscene.

Nu er anbefalingerne fra Charité blevet opdateret i et nyt studie, der reducerer afstanden for stryger- og blæsergrupperne med en halv meter, og det vurderes, at plexiglasset foran messingblæserne ikke længere er nødvendig.

Mest bemærkelsesværdig i rapporten er de nye anbefalinger for publikum. Med udgangspunkt i de første retningslinjer er kun hver fjerde eller femte sæde i dag besat i de tyske koncertsale. Men det nye studie fra Charité giver mulighed for at åbne fuldt med gæster på alle pladser, såfremt der bæres mundbind.

Professor Stefan Willich forklarer, at lempelsen skyldes den særlige etikette ved klassiske koncerter og operaforestillinger.

»Det specielle ved klassiske koncerter består i, at publikum som regel er oplyste og meget disciplinerede, at de ikke taler under arrangementet, og at de sidder stille. Og så sidder man jo rækkevis og ikke ansigt til ansigt«, siger Willich til Rundfunk Berlin-Brandenburg.

En fuld genåbning af koncertsalene kræver også effektiv ventilation, og at barerne er lukkede for at undgå, at gæsterne stimler sammen i pausen. Hvis de anbefalinger overholdes, mener professoren, der selv er amatørdirigent, at det vil være mere sikkert at opholde sig i en koncertsal end i et supermarked eller i den offentlige transport.

Men noget tyder på, at Willich har været lidt for hurtigt ude med det positive budskab. For knap var det håbefulde scenario med en snarlig genopfyldning af koncertsalene meldt ud, før Charités øverste lægefaglige bestyrelse lagde afstand til professorens udtalelser. I et opslag på Twitter, skriver bestyrelsen:

»Rapportens anbefalinger om genoptagelse af opera- og koncertaktivitet under COVID-19 var ikke koordineret med os og afspejler ikke bestyrelsens holdning«.

Ifølge bestyrelsen tager studiet »ikke højde for det aktuelle smittebillede og de tilhørende risici. Rapporten bør derfor ikke ses som forslag til en handeplan men snarere som grundlaget for en yderligere kritisk diskussion inden for rammerne af teststrategien i Berlin«.

Foto: Per Morten Abrahamsen / DR

Læs mere: Musikken spiller igen i Østrig

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER