Nyhed

Holten og Lodahl på tur i Kina

Inden Kasper Holten til efteråret sætter sig i chefstolen på Det Kgl. Teater, når han at have premiere med to store opsætninger i Kina på bare én måned. Den nykomponerede opera, ‘Marco Polo’, bestilt af operahuset i Guangzhou, har netop haft premiere med tenor Peter Lodahl i titelrollen (foto). Sidst i maj står Holten så bag opsætningen af Wagners ‘Mestersangerne i Nürnberg’ i hovedstaden, Beijing. Men hvordan er Holten egentlig havnet i Kina, og hvorfor med hele to operaer?

‘Marco Polo’ bliver sat op i anledning af Guangzhou Operahusets 10-års jubilæum og skal senere opføres i hovedstaden, Beijing. Overraskende for Holten blev han kontaktet af en agent for Guangzhou Operaen, som ville bestille en helt ny opera på vegne af den kinesiske regering.

»Det kineserne hidtil har gjort, er primært at invitere eksisterende europæiske opsætninger. Så køber man “hele pakken” i licens og så spiller man den. Men det at bestille en helt ny produktion, en helt ny opera, det er virkeligt satset og modigt af operaen i Guangzhou og er blevet noget af en opgave for dem. Det tror jeg også, at der er et par af dem oppe på chefgangen, der engang imellem bander og svovler over, hvorfor pokker de fik rodet sig ud i det«, siger Kasper Holten til Radio24syv.

At Holten kommer til at opsætte hele to forestillinger på de førende scener i Beijing kalder han »en sindsyg tilfældighed«, som skyldes Holtens tid som operachef i Royal Opera House, hvor Kina er et fokusområde.

Hans finaleforestilling i London, ‘Mestersangerne’, var en ko-produktion med National Centre for the Performing Arts i Beijing, og den kinesiske opsætning af forestillingen, der oprindeligt havde premiere i London sidste år, har været planlagt i lang tid.

At Kasper Holten også sagde ja tak til opgaven i Guangzhou er dog ikke noget tilfælde.
»Kina er et utroligt voksende marked for opera«, forklarer han.
»Den kinesiske stat satser målrettet med penge, ved at opbygge egne ensembler, at invitere vestlige kunstnere og ved at opføre operahuse. Kina har bygget operahuse som sindsyge«.

Ifølge Kasper Holten står den kinesiske operasatsning i kontrast til kulturkonjunkturen i den vestlige verden, hvor man oplever besparelser og nedskæringer, og hvor det bliver sværere og sværere at legitimere, at man skal bruge de penge, opera koster. Derfor oplever man, at opmærksomheden i operaverdenen retter sig østpå.

»Budgetterne er store, fordi den kinesiske stat har besluttet, at det er et indsatsområde, det er et prestigeområde. Det skal gøre Kina ære, at man tager den sværeste, dyreste og mest komplekse af alle kunstarterne – opera er jo der, hvor man blander dem alle sammen – og gør det lige så godt som de førende huse i verden. Og det koster penge, hvis man skal gøre det hurtigt«, siger han.
»Kineserne er ikke inde i den cyklus, hvor man planlægger 4-5-6 år i forvejen, og hvis man vil have de bedste kunstnere, så er de nødt til at betale bedre honorarer«.

I øvrigt landede Financial Times på fire ud af fem stjerner i deres anmeldelse af ‘Marco Polo’, hvor anmelderen roser Kasper Holtens opsætning (»superb production«) og Peter Lodahls Marco Polo beskrives som en troskyldig verdensmand (»a worldly yet guileless Polo«)!

Læs også: Verdi-opera i #MeToo’s vold | Operaanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER