Nyhed

International pris til dansk baseret komponist

International pris til dansk baseret komponist | Magasinet KLASSISK

Den islandske komponist og kontrabassist Bára Gísladóttir er en af årets tre modtagere af den prestigefulde, internationale komponistpris fra Ernst von Siemens Musikstiftung i 2024. De to andre modtagere af prisen er den italienske komponist Daniele Ghisi og den kinesiske komponist Yiqing Zhu. Med prisen følger en check på over en kvart million kroner til hver.

34-årige Gísladóttir er uddannet fra Kunstakademiet i Reykjavík, Conservatorio di musica Giuseppe Verdi di Milano og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvorfra hun debuterede som komponist i 2020 med det timelange ‘VÍDDIR’ for ni fløjter, slagtøjstrio, kontrabas og elbas. Afgangsværket blev Gísladóttirs internationale gennembrud som komponist og sikrede hende en nominering til Nordisk Råds Musikpris.

Hun skriver også korværker og symfonisk musik og er glad for at udvide de klanglige muligheder med eksempelvis elektronik. I et interview med Sune Anderberg til KLASSISK i 2022, sagde Bára Gísladóttir om sin interesse for at skrive elektroakustiske orkesterværker:

»Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved den symfoniske musiks standardiserede instrumentation. Men jeg nyder virkelig at skrive for orkester alligevel. Et symfoniorkester er en magisk organisme i sig selv«.

Gísladóttirs musik præges ofte af en dyb ro, som giver musikken et meditativt træk. Komponisten betegner selv sin musik som mindre fremadskridende, end man er vant til i standardrepertoiret, og beskriver i interviewet, hvordan hun tit fortaber sig i tanker og drømme om musikkens form, tekstur og atmosfære.

Store orkestre, kammerensembler og kor sender bestillinger efter den islandske komponist, som det seneste år har fået uropført værker herhjemme og i udlandet. De har også kastet flere internationale prisnomineringer af sig.

I år er Gísladóttir aktuel i forbindelse ved uddelingen af Leonie Sonnings Musikpris i maj, hvor hun får uropført et værk af prisvinder, fløjtenist Emmanuel Pahud. Måneden inden førsteopfører Ensemble Intercontemporain et nyt Gísladóttir værk ved en koncert i Paris.

Foto: Rui Camilo

LÆS OGSÅ

»Har man ikke adgang til et orkester, så kan man ikke komponere symfonisk« | Fokus Kvinder der komponerer symfonisk

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER