Nyhed

John Adams får millionstor kulturpris

Den amerikanske komponist John Adams får europæisk hæder samt 1,2 millioner kroner som årets modtager af den store hollandske kulturpris ‘Erasmus Prisen’.

Årets tema for prisen er ‘Composing for Today’, og John Adams får som en af de mest spillede nulevende skabere af moderne kompositionsmusik prisen, fordi han har skabt et nyt musikalsk sprog ved at sammensmelte elementer fra jazz, pop og klassisk musik. 

I motiveringen fra Erasmus Stiftelsens prisjury lyder det:
»Adams har formået at få samtidsmusikken til at kommunikere igen. Det er vigtig på et tidspunkt, hvor denne genre har sværere og sværere ved at finde tilslutning. I sine værker italesætter Adams ofte sociale temaer, noget han ser som kunstnerens pligt. Hvad der endvidere skiller ham ud, er den humanistiske karakter af hans temaer. Adams er ikke kun en stor dirigent og komponist, han er også en forfatter, der reflekterer over den klassiske musiks sociale funktion. Derfor peger han på vigtigheden af klassisk musik i vor tid, både musikalt og intellektuelt og afspejler dermed de dyder, som Erasmus Stiftelsen arbejder for at bevare«.

Erasmus Prisen er siden indstiftelsen i 1958 årligt blevet tildelt en person eller institution, der har ydet et enestående bidrag indenfor humaniora, samfundsvidenskab eller kunst i og uden for Europa. Blandt de klassiske kunstnere, der har modtaget prisen, finder man blandt andet Olivier Messiaen, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink og grundlæggeren af El Sistema, José Antonio Abreu.

John Adams opera ‘Nixon in China’ kan opleves på Det Kongelige Teater til maj i operachef John Fulljames’ iscenesættelse. Andre af komponistens mest kendte værker er operaen ‘Doctor Atomic’, orkesterstykkerne ‘Harmonielehre’ og ‘Short Ride in a Fast Machine’ samt oratorierne ‘El Nino’ og ‘The Gospel According to the Other Mary’.

Ifølge Gramophone hører John Adams til den særlige kategori af komponister, der skriver musik, som både anmeldere og publikum kan lide. Magasinet beskriver ham som »en evigt innovativ komponist, der bygger sproget og formen i hvert nyt værk op fra bunden i stedet for at stole på manérer eller harmoniske og melodiske træk, der har fungeret godt tidligere i musikhistorien«. 

Foto: Vern Evans

Læs også: Koncertflygler på motorvejen | Portræt John Adams

FLERE NYHEDER