Nyhed

Komponist tvunget til at ændre sin nye opera

Olga Neuwirth tvunget til at ændre sin nye opera | Magasinet KLASSISK

Det startede ellers godt; kæmpe mediedækning og overvejende gode anmeldelser af Olga Neuwirths nye opera ‘Orlando’, der havde premiere på Wiener Staatsoper i begyndelsen af december. Opsætningen fik ekstra stor opmærksomhed, da det var den første opera komponeret af en kvinde i det traditionstunge operakompagnis lange historie.

»Sangen bruges på en karikerende og nedværdigende måde til at repræsentere fordomme i samfundet«

Gustav Bosse Verlag

Men nu bliver Neuwirth tvunget til stryge en af operaens sange, ‘Danke für diesen guten Morgen’ af komponisten Martin Gotthard Schneider, efter pres fra forlaget, der ejer rettighederne til værket, skriver den østrigske avis Kurier.

Kirkesangen bliver brugt i en scene, hvor en præst  begår overgreb mod en gruppe troende børn, og Neuwirths kunstneriske valg har stødt komponistens efterkommere på manchetterne. Brugen af sangen i opsætningen var ellers godkendt på forhånd, men i en pressemeddelelse fra forlaget Gustav Bosse Verlag Kassel lyder det nu:

»Sangen bruges på en karikerende og nedværdigende måde til at repræsentere fordomme i samfundet. At bruge sangen i en sådan sammenhæng, selv i en kunstnerisk, sofistikeret sammenhæng, stemmer på ingen måder overens med komponisten, Martin Gotthard Schneiders, intentioner«.

Forbuddet mod at bruge ‘Danke für diesen guten Morgen’ betyder, at sangen skal slettes fra partituret til operaen og redigeres ud af de lyd- og videooptagelser, der er lavet af forestillingen. Wiener Staatsoper oplyser, at man ikke har aktuelle planer om at genopsætte ‘Orlando’.

Foto: MichaelPöhn / Wiener Staatsoper

Læs også: Wiener Staatsoper opfører første opera af kvindelig komponist

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER