Nyhed

Komponisten Sven-David Sandström er død

Sven-David Sandström, en af nyere tids vigtigste svenske komponister, er død 76 år gammel. Sandström har komponeret mere end 500 værker i alle kompositionsmusikkens genrer, blandt andet opera, korværker, balletmusik, symfonier og kammerstykker. Især Sandströms kirkemusik har nået et bredt publikum.

Sandström fik sit gennembrud som komponist med det modernistiske orkesterværk ‘Through and Through’ fra 1972, skrevet til og førsteopført af Sveriges Radios Symfoniorkester under ledelse af Herbert Blomstedt. 1982 indvarslede et genremæssigt vendepunkt for komponisten med rekviemmet ‘De ur alla minnen fallna’, der havde et lettere og mere romantisk tonesprog. Korværket bliver betragtet som et af de mest betydningsfulde i det 20. århundredes svenske musikkanon.

Musikanmelderen Camilla Lundberg fra Sveriges Television fortæller om den svenske komponist:

»Sven-David Sandström gjorde sin entré i musiklivet med bulder og brag for omkring 50 år siden og var dengang en genert og temmelig hårdkogt modernist. Han har altid været en pioner, en postmodernist, for ikke at sige en romantiker. Han har forenklet sit tonesprog og sin form på en måde, som har givet ham et enormt stort publikum«.

Herhjemme har Sandström haft et tæt samarbejde med Mogens Dahl Kammerkor, hvor han som huskomponist i 2015 skrev det anmelderroste værk ‘Nordisk Messe’. Vores kritiker, Steen Chr. Steensen, uddelte ved den lejlighed samtlige seks stjerner og skrev blandt andet:

»…gennem det næste halvanden time lange værk splintres velklangen af dissonanser rene som iskrystaller. Eller som lyskiler i en skumring. Til andre tider er musikken let og legende som modstykke til messens vemodige grundstemning«.

Foto: Mats Bäcker

Læs også: Dansk elitekor opfører nyt værk af Sven-David Sandström

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER