Nyhed

Koncertsal i London retter fokus mod ikke-hvide komponister

Koncertsal i London retter spotten mod farvede komponister | Magasinet KLASSISK

Med et fokus på ikke-hvide komponister vil en af Londons største koncertsale, Royal Festival Hall, i den nye sæson udfordre forestillingen om klassisk musik som en verdensfjern boble. Det nye sæsonprogram for koncertsalen, der genåbner efter et halvt års nedlukning, er ifølge en pressemeddelelse stærkt påvirket af de seneste måneders Black Lives Matter demonstrationer.

I sæsonen, der begynder 17. september under titlen ‘Inside Out’, præsenteres værker af 16 farvede komponister med målet om at blande paletten på en ellers overvejende hvid, klassisk scene. Blandt værkerne er verdenspremieren på en ny bestilling af den engelske komponist James B. Wilson, som er inspireret af en hændelse, hvor en sort deltager ved en Black Lives Matter demonstration tæt på koncertsalen kom en hvid moddemonstrant til hjælp.

Gillian Moore, direktør for Southbank Centre som Royal Festival Hall er en del af, fortæller i et interview til The Guardian om det indtryk, et pressefoto af hændelsen gav hende:

»Det var et helt utroligt foto. Det var et slags vendepunkt i de begivenheder, vi har set de sidste par måneder«.

Moore forklarer videre om, hvordan Black Lives Matter protesterne men også coronakrisen blev afgørende for det kunstneriske fokus i den nye sæson:

»Vi genåbner i en verden, der ikke er, som den plejer at være. Jeg tror, at vi alle er forandrede. Southbank Centre har altid været opmærksom på anklagen om, at klassisk musik eksisterer i en slags abstrakt boble. At den ikke bryder sit kønne hoved med forhold i virkeligheden, der angår folks liv for alvor. Vi anerkender denne forestilling og udfordrer den«, siger Gillian Moore.

Royal Festival Halls nye sæson byder med ‘Inside Out’ på 30 koncerter, som alle bliver streamet, da coronaen ikke tillader publikum. På listen over gæstesolister hos London Philharmonic Orchestra finder man blandt andet den islandske pianist, Víkingur Ólafsson, og den engelske violinist, Tasmin Little.

Læs mere: The Mets musikere presser kompagniet i kampen mod racisme

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER