Nyhed

The Mets musikere presser kompagniet i kampen mod racisme

The Mets musikere presser kompagniet i kampen mod racisme | Magasinet KLASSISK

Vi skrev i sidste uge, om hvordan Minnesota Orchestra reagerede på George Floyds død ved at tage aktiv del i kampen mod racisme. Nu har kollegerne i orkestret på The Met i New York gjort det samme i en erklæring, hvor musikerne på baggrund af episoden tager afstand fra »politiets brutalitet samt fra racemæssig uretfærdighed«.

I erklæringen, som ifølge orkestret bakker op om chefdirigent Yannick Nézet-Séguins nylige budskab om behovet for at bekæmpe systemisk racisme, opfordrer de operakompagniet til at iværksætte en række konkrete foranstaltninger i kampen for ligestilling, mangfoldighed og inklusion. Musikerne ønsker, at The Met hele vejen rundt skal forpligte sig til kampen for at opnå målene ved blandt andet at:

  • Ansætte farvede komponister og dirigenter.
  • Ansætte farvede solister.
  • Ansætte farvede medarbejdere i den øverste administration.
  • Tilpasse sin mission til også at omfatte målgruppeudvikling for farvede målgrupper.
  • Indføre årlig evaluering af ligestillingen, herunder også af de ansattes aflønning.
  • Ledelsen skal samarbejde med operahusets musikerkomité om ligestilling.

Musikernes opfordring kommer i kølvandet på et Instagram opslag fra starten af juni, hvor The Met – ligesom mange andre af de store musikorganisationer – støttede kampen mod racisme efter Floyds død. Opslagets paradebudskab udløste en stribe af kommentarer, hvor operakompagniet blev kritiseret for hykleri og for selv at være med til at opretholde den systemiske racisme ved for eksempel at lade hvide stjerner som Anna Netrebko (foto) optræde i ‘blackface’-makeup i stedet for at ansætte farvede sangere.

The Mets direktør Peter Gelb reagerede prompte på orkestermusikernes appel ved at sende en besked til samtlige ansatte med en handleplan, der skal hjælpe med at rette op på skævhederne. Beskeden, hvori Gelb anerkender kompagniets problemer, blev efterfølgende delt offentligt.

I beskeden lover Gelb at arbejde for at gøre The Met til »en antiracistisk organisation, der er mangfoldig, retfærdig og inkluderende«. Nogle af de første konkrete skridt i processen bliver at ansætte en ‘mangfoldigheds-chef’ med ansvar for alle kompagniets områder samt at afholde høringer for alle ansatte og for publikumsgrupper. Høringerne skal afdække, hvordan de oplever racemæssige udfordringer i The Met.

Foto: Marty Sohl / The Met

Læs mere: Orkester kapper båndene til politiet i Minneapolis

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER