Nyhed

Kritik af operahuset La Scalas direktør

Med løftet om et økonomisk bidrag på plussiden af 100 millioner kroner i løbet af de næste fem år som modydelse har La Scalas direktør, Alexander Pereira (foto), planer om at invitere den saudiarabiske kulturminister, Prins Badr, med i bestyrelsen for det hæderkronede operahus i Milano. Men planen møder kritik, både fra egne rækker i operahuset og fra den politiske scene.

»Det er en fantastisk mulighed. Jeg har diskuteret det med borgmesteren i Milano, Giuseppe Sala, og den italienske kulturminister, Alberto Bonisoli, som har haft kontakt til sin saudiske kollega. Økonomiske muligheder af den her kaliber møder man ikke hver dag«, siger Pereira til avisen Corriere Della Sera.

»Skrupelløs« kalder nogle af de siddende bestyrelsesmedlemmer planen og uddyber til avisen: »Forhandlingerne står helt for Pereiras egen regning. I øjeblikket lider Saudi-Arabien af et demokratisk underskud«.

Sagen er igen på dagsordenen ved et møde i La Scalas bestyrelse den 18. marts. Ifølge Pereira er der i bestyrelsen bred enighed om, at det er en god ide med de mange oliemillioner i operabutikken:
»Der har ikke været nogen modstand mod forslaget, blot en debat som et bestyrelsesmedlem har rejst, om hvorvidt det vil være mest hensigtsmæssigt at få økonomisk støtte fra regeringen i Riyadh eller fra det saudiarabiske olieselskab Aramco. Men ingen afviste, at det var en mulighed, som man bør udnytte«, siger han til avisen La Repubblica.

I det italienske parlament lyder der over hele linjen skarp kritik af direktør Pereiras dispositioner. Den italienske kulturminister er, trods direktørens udsagn om det modsatte, noget skeptisk og siger: 
»Det er et spørgsmål, som vi skal drøfte nærmere med udenrigsministeriet i Rom«. Ifølge Bonisoli er der desuden aftalt et møde med den saudiske ambassadør i Italien. Parlamentsmedlemmet for Partito Democratico, Antonio Panzeri, kalder Pereiras plan for »et slag i ansigtet på menneskerettighederne for Milano, en by der bekender sig til frihed og demokrati«.

Østrigske Alexander Pereira, som både er administrerende direktør og kunstnerisk chef for La Scala, blev hentet til Milano i 2014 for at rette op på økonomien i det tidligere underskudsplagede operahus. Et mål han blandt andet har nået ved at skaffe flere sponsorer. 

Læs også: Et halvt ton kostumer stjålet fra opera

FLERE NYHEDER