Nyhed

Luisi siger op i Firenze på grund af politisk pres

Sidste år overtog Fabio Luisi rollen som chefdirigent efter Zubin Mehta i forbindelse med sin tiltrædelsen som musikchef for operahuset Maggio Musicale Fiorentino i Firenze. En stilling der blev oprettet specielt til Luisi. Nu har han valgt at forlade jobbet blot et år inde i den fem-årige kontraktperiode, skriver avisen Repubblica.

Årsagen er en politisk strid om sammensætningen af bestyrelsen, som ifølge Luisi har fået en meget uheldig indflydelse på operahusets kunstneriske retning. Dirigenten begrunder sin opsigelse i et skarpt formuleret brev til Firenzes borgmester, Dario Nardella, samt operaens direktør, Cristiano Chiarot, der også selv har valgt at forlade huset:

»Det er med en følelse af stærk uro og stor personlig beklagelse, at jeg forelægger Dem min opsigelse som musikchef for Teatro del Maggio Musicale Fiorentino. De sidste ugers uforståelige strategiske valg har overbevist mig om, at ønsket i Firenze om at fortsætte programmet, der er indledt og siden sammenkørt med direktør Cristiano Chiarot, den kunstneriske koordinator Conte og med mine samarbejdspartnere og kolleger i Maggio Fiorentino, mangler.

Det, der er sket i de sidste dage, kan ikke henføres til gængs administration, så efter et par dages omhyggelige overvejelser, der var nødvendige for at undgå følelsesmæssige reaktioner, nåede jeg frem til beslutningen om at sige op. Min primære interesse i denne beslutning har været hensynet til Maggio Musicale Fiorentinos bedste«.

I brevet påpeger Luisi videre, at hverken han eller direktør Chiarot kan stå inde for den politiske indflydelse på den kunstneriske planlægning, og at det er årsagen til, at de begge har valgt at forlade operaen i Firenze.

Det er nu anden gang i løbet af kun to år, at Luisi opsiger en lederstilling i Italien på grund af politisk indblanding. Sidste år forlod han posten som juryformand for violinkonkurrencen Premio Paganini i Genova efter en kontrovers med byens kulturborgmester, der på egen hånd valgte at skifte det meste af Luisis priskomité ud.

Foto: Maggio Musicale Fiorentino / PR

Læs også: Snigløbet Luisi siger op som juryformand

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER