Nyhed

Musikere kritiserer oliegigants sponsorat

Covent Gardens planlagte folkefest ‘Big Screens’, med storskærmsvisning af Barrie Koskys opsætning af Bizets ‘Carmen’, har lavet rav i den i London, skriver Classical Music Magazine. Det årligt tilbagevendende arrangement i juli er sponseret af oliegiganten BP, som benytter lejligheden til at markedsføre sig som kulturel bannerfører, og det falder nu det engelske kulturliv for brystet i lyset af klimatruslen.

Miljøorganisationen Culture Unstained har forfattet et åbent brev til Londons overborgmester Sadiq Khan med en kraftig opfordring om at trække BP’s tilladelse til at reklamere ved arrangementet tilbage. Brevet er underskrevet af tenoren Mark Padmore, komponisten Nigel Osborne og 200 andre fremtrædende engelske sangere, musikere og komponister. Organisationen kæmper for at få kulturscenen til at kappe båndene til alle sponsorer, der på den ene eller den anden måde tjener deres penge på fossile brændstoffer.

I brevet til Londons overborgmester står der bl.a.:

»BP’s sponsering af Big Screens er en klar investering i en type markedsføring, der har til formål at styrke selskabets sociale legitimitet midt i en klimakrise. At BP kan få vist sit logo og omdelt selskabets merchandise midt på Trafalgar Square lader sig kun gøre med tilladelsen fra dit kontor«.

I opfordringen til Khan, der for nylig har erklæret undtagelsestilstand for klimaet og brokket sig over den engelske regerings manglende ansvarlighed på området, retter Culture Unstained samtidig en kritik mod Royal Opera House:

»Det er helt rimeligt, at bystyret i London udsteder en tilladelse til at bruge Trafalgar Square til at give offentligheden adgang til opera. Men det er ikke rimeligt, at Royal Opera House så bruger den til at promovere et firma, hvis kerneprodukt, byen er i gang med at tage afstand fra på grund af klimakrisen«.

Chris Garrard, komponist og en af lederne i Culture Unstained, siger:

»Dette brev er et klart budskab til London og Royal Opera House om, at deres hjælp med øget synliggørelse til et firma, der investerer milliarder i ny olie og gas, bare ikke er acceptabelt. Både Sadiq Khan og den administrerende direktør for Royal Opera House har gjort klimaforandringerne til en central del af deres dagsordener, men med mindre det følges op af dristige handlinger rettet mod hovedårsagerne til klimaet, vil deres ellers velmenende mål blive undergravet«.

Læs også: Belgisk operahus bryder etisk princip

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER