Nyhed

Musikhus truet økonomisk efter momsfadæse

Gjethuset, det nordsjællandske musik- og kulturhus som blandt andet huser en af Danmarks største kammermusikfestivaler, Frederiksværk Musikfestival, er havnet i økonomiske problemer på grund af manglende betaling af moms fra billetsalget de sidste 20 år, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Årsregnskabet for 2018 så ellers godt ud med et beskedent overskud på næsten 50.000 kroner, og det er imponerende, at et spillested i den størrelse overhovedet har sorte tal på bundlinien. Men i revisorpåtegningen fik Gjethuset dumpekarakter af dets nye revisionsfirma, Grant Thornton. Det viser sig nemlig, at musikhuset ikke har betalt moms for billetsalget siden stiftelsen af Fonden Gjethuset i 1999. Og det vender alting på hovedet.

»En praksisændring omkring momsafregning har gjort, at vi ikke har afregnet korrekt i en årrække, det har vi nu gjort Skat opmærksom på«

Ivor Jørgensen, formand for Fonden Gjethusets

Det tyder nu på, at regnskabsåret 2019 ender med et underskud på 100.000 kroner, og i horisonten truer et momssmæk, oparbejdet igennem 20 år. Da Fonden bag Gjethuset blev etableret, vurderede den daværende revisor, at den ikke kunne anses for at være en økonomisk virksomhed og derfor skulle friholdes for at betale moms. Den praksis vender Grant Thornton tommelfingeren ned til og konkluderer, at det ikke er i overensstemmelse med den nuværende lovgivning.

»I tilfælde af at fonden bliver påkrævet at efterbetale moms for tidligere år, vil fonden ikke have tilstrækkelig likviditet hertil. På den baggrund tager vi forbehold for fondens fortsatte drift«, skriver revisoren i påtegningen. Det betyder, at Gjethuset er konkurstruet, hvis Skat udsteder en regning for den manglende momsindbetaling.

En nervøs formand for Fonden Gjethusets bestyrelse, Ivor Jørgensen, siger til Lokalavisen Halsnæs:
»Revisor skal gøre opmærksom på worst case. En praksisændring omkring momsafregning har gjort, at vi ikke har afregnet korrekt i en årrække, det har vi nu gjort Skat opmærksom på. Hvordan Skat vil forholde sig, ved vi ikke endnu, men vi er i dialog. Skats udmelding bliver afgørende for hvilken økonomisk udfordring, der venter Gjethuset. I bedste fald vil Skat ikke kræve nogen efterbetaling, i værste fald vil Gjethuset komme til at efterbetale moms for alle de år, som ikke er blevet afregnet korrekt«.

Udvalgsformand Helle Lunderød fra Halsnæs Kommune, hvor Gjethuset ligger, siger om situationen:
»Det er naturligvis en alvorlig situation, som Gjethuset står overfor. Gjethuset er jo en selvstændig fond, men kommunen er hovedbidragsyder, og derfor kan vi komme til at forholde os til det, men jeg tror ikke, at nogen ønsker Gjethuset lukket«.

Foto: PR

Læs også: Operakompagni taber ankesag om høreskade

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER