Nyhed

Musikkens Nobelpris udvider med ensemble-pris

Musikkens Nobelpris udvider med ensemble-pris | Magasinet KLASSISK

Over en million kroner lå klar til udbetaling, da Ernst von Siemens Stiftelsen, fonden bag ‘Musikkens Nobelpris’, besluttede sig for at udvide en af den klassiske musiks mest prestigefulde priser med en ensemble-udgave. De første to modtagere af den nye pris er det London-baserede Riot Ensemble og Synaesthesis (foto) fra Litauen, der hver især modtager godt 500.000 kroner.

På stiftelsens website kan man læse, at ensemble-prisen er indstiftet med formålet om at støtte fremragende, yngre ensembler i deres kunstneriske og organisatoriske udvikling så individuelt og bæredygtigt som muligt.

»Med en stigende professionalisering opdager mange ensembler, at deres kunstneriske succes også bringer juridiske, organisatoriske og økonomiske udfordringer med sig. I denne fase ønsker Ernst von Siemens Stiftelsen at hjælpe orkestrene med at konsolidere sig ved hjælp af prisen«, lyder missionen.

Om valget af de to prisvindere oplyser stiftelsen, at begge ensembler allerede repræsenterer en umiskendelig og uundværlig frekvens i den store lyd af moderne musik.

»Riot Ensemble har ikke kun overbevist juryen med deres enestående musikalitet, intuition for nutidige tendenser og velgennemtænkte programlægning, men også ved deres engagerede og bæredygtige tilgang til løsninger på presserende strukturelle udfordringer i samfundet«, skriver juryen.

Synaesthesis roses for deres »fornyende alsidighed og kreativitet kombineret med det største musikalske talent samt præcision«.

Ernst von Siemens Stiftelsen uddeler hvert år en hovedpris på små to millioner kroner og flere komponistpriser, der ledsages af en check på en kvart million. Dette års hovedpris gik til den tyske bratschist, Tabea Zimmermann, men også flere danskere har tidligere fået stiftelsens priser. I 2016 vandt Per Nørgård hovedprisen, og året efter modtog Simon Steen-Andersen en af komponistpriserne.

I 2020 har stiftelsen støttet scenen for nutidig musik med små 42 millioner kroner, som udover priserne blandt andet er med til at finansiere forskellige uddannelsestiltag, bestilling af nye værker samt koncerter og festivaler.

Foto: Arturas Arti

Læs mere: Finne vinder Nordisk Råds musikpris 2020

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER