Nyhed

New York Filharmonikerne taber sag om sexchikane

#MeToo: New York Filharmonikerne genansætter to fyrede musikere | Magasinet KLASSISK

En fyring af to af New York Filharmonikernes medlemmer for sexchikane i 2018 er netop blevet omstødt ved en voldgift. Det meddeler orkestret i en pressemeddelelse.

1. oboist Liang Wang og 1. trompetist Matthew Muckey blev, på et tidspunkt hvor #MeToo bølgerne gik ekstra højt, afskediget for at have udvist »ikke nærmere specificeret upassende adfærd«, skriver New York Times. Formanden for voldgiften har nu beordret orkestret til at genansætte de to musikere.

Efter løse anklager indledte orkesterledelsen en intern undersøgelse mod Wang og Muckey, som begge benægtede at have optrådt upassende. Det var undersøgelsens resultater, der blev anført som den formelle baggrund for de to fyringer. Musikernes fagforbund ankede imidlertid ledelsen beslutning, og det er den anke, som voldgiften har taget stilling til. I afgørelsen afvises fyringen som uretmæssig.

I orkestrets pressemeddelelse anfægter de afgørelsen:
»Vi er dybt skuffede over voldgiftsmandens beslutning. For os er der intet i ankesagen, som har fjernet tvivlen om, hvorvidt Wang og Muckey er skyldige.
Selv om vi er åbenlyst uenige med voldgiftsmanden og står ved vores oprindelige handlinger og beslutninger i denne sag, vil vi, som forpligtet, efterleve voldgiftsmandens afgørelse og genindsætte begge musikere«.

Fagforbundet, American Federation of Musicians, er tilfredse med afgørelsen:
»Vores forbund er til for at sikre, at alle medlemmers rettigheder bliver sikret. Det omfatter dem, der rapporterer om chikane på arbejdspladsen, såvel som dem, der har været udsat for en potentielt uretmæssig opsigelse«, skriver de i en erklæring til pressen.

De to musikere, som begge har været medlemmer af orkestret siden 2006, er ifølge New York Times ivrige efter at vende tilbage til deres stillinger, men spørgsmålet er, hvornår det kommer til at ske. Som det også er tilfældet med The Met, har New York Filharmonikerne aflyst resten af sæsonen på grund af Covid-19 truslen.

Læs mere: New York Filharmonikerne opgiver fyring af to musikere

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER