Nyhed

Ny finanslov: Tidlige julegaver til den klassiske musik

Ny finanslov: Tidlige julegaver til den klassiske musik | Magasinet KLASSISK

Minimumsnormeringer, uddannelse og klima stjæler overskrifterne i mediernes dækning af den nye finanslov. Men mindst lige så interessant er aftalepartiernes håndslag på, at besparelserne på kulturområdet skal standses. Det er nemlig den klassiske musik, der får førsteprioritet med en pæn pose penge til de trængte ensembler, Copenhagen Phil og Danmarks Underholdningsorkester (foto), kan man læse i aftalen på Finansministeriets website.

»Tak for tilliden! Vi lover i Copenhagen Phil, at gengælde med masser af fede koncerter, som kommer ud til hele folket!«

Peter Lodahl, Copenhagen Phils musikchef

Med aftalen bliver der fra 2020 og fremover afsat to millioner kroner mere årligt i støtte til Copenhagen Phil. Desuden afskaffes det forkætrede omprioriteringsbidrag på kulturområdet, noget der vil hjælpe gevaldigt på økonomien hos Copenhagen Phil, der på vegne af egne og de fire andre landsdelsorkestre har båret det fulde omprioriteringsbidrag. Ifølge Politiken har bidraget, der dækker over en årlig besparelse på to procent af den offentlige driftsstøtte, siden 2015 kostet det samlede kulturområde mere end 500 millioner kroner. Men fra næste år er det slut.

I vores artikel om orkestrets nye musikchef, Peter Lodahl, i det aktuelle nummer af KLASSISK kritiserer han omprioriteringsbidraget, som han kalder »det store onde ord i kulturlivet i disse år«. Han forklarer videre, hvordan »de fordømte to procents-besparelser akkumulerer og klemmer livet ud af kulturinstitutionerne«. Men nu, hvor det ser ud til at gå orkestrets vej, kvitterer en tilfreds Lodahl på Twitter med denne hilsen til politikerne:

»Tak for tilliden! Vi lover i Copenhagen Phil, at gengælde med masser af fede koncerter, som kommer ud til hele folket!«.

Danmarks Underholdningsorkester, det tidligere DR-orkester der har kæmpet for at overleve siden udskillelsen, er med den nye aftale igen blevet lukket ind i varmen med en bevilling på otte millioner kroner. Med de tiltrængte penge følger en betingelse om, at nogle af kronerne skal gå til orkestrets musikformidling til eleverne i folkeskolen. Også hos Danmarks Underholdningsorkester er glæden over aftalen til at få øje på:

»Vi kan ikke få hænderne (og instrumenterne) ned af ren begejstring. Det konsoliderer Danmarks Underholdningsorkester yderligere og gør bl.a., at vi kan realisere vores pædagogiske projekter i folkeskolen og skabe endnu flere musikalske oplevelser i hele landet«, står der i et opslag på Facebook.

Læs også: Underholdningsorkestret får fire millioner ekstra i statstilskud

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER