Nyhed

Ny kurs: Chefskifte i Wiener Staatsoper

Ny kurs: Chefskifte i Wiener Staatsoper | Magasinet KLASSISK

En spritny opsætning af ‘La Traviata’ samt kreative instruktører og modige dirigenter er blandt fornyelserne i et af verdens mest traditionsbevidste operahuse, når den kommende direktør træder til. Og så bliver der også plads til en enkelt gammel kending. Wiener Staatsoper får på én gang ny direktør, Bogdan Roščić (nuværende topchef hos Sony Classical), ny chefdirigent, Philippe Jordan (nuværende chefdirigent for Opéra national de Paris og Wiener Symfonikerne) og ny kunstnerisk retning, når næste sæson indvarsler skiftedag på chefgangen.

Udover Simon Stones nye opsætning af ‘La Traviata’, der netop har haft verdenspremiere i Paris, vil første sæson under Roščićs ledelse byde på ikke mindre end ni andre premierer. Deriblandt med iscenesættelser af den australske instruktør, Barrie Kosky, hvis opsætning af ‘Carmen’ man i øjeblikket kan opleve på Den Kongelige Opera. Kosky har tilbage i 2005 opsat ‘Orfeus i Underverdenen’ på Statsoperaen med uheldige konsekvenser for instruktøren selv.

»Oplevelsen har åbenbart givet ham et livslangt traume«, siger Roščić til den østrigske avis Kurier.

»Men det bearbejder vi i fællesskab. Kosky kommer til at iscenesætte rigtig meget i Wien«, fortsætter han. Den nye operadirektør har i øvrigt intentioner om at præsentere publikummet i Wien for »en hel masse af operalitteraturens andre vigtige værker i eksemplariske opsætninger«.

Når direktørstolen får ny ejermand bliver det også tid til, at chefdirigent-podiet omsider bliver indtaget efter at have stået tomt siden 2014, da den tidligere chefdirigent, Franz Welser-Möst, forlod Statsoperaen efter et opgør med den nuværende direktør, Dominique Meyer. Og Philippe Jordan skal være parat til at holde tungen lige i munden, når han skal beklæde en af operaverdenens mest prestigefyldte og, historisk set, måske mest omtumlede poster. Welser-Möst er nemlig langt fra den første chef, der har måttet sige farvel til sin stilling i utide. Den samme skæbne er tidligere overgået Gustav Mahler, Richard Strauss og Herbert von Karajan efter uoverensstemmelser med de siddende ledelser.

Det bliver spændende at se, om operahusets notoriske problemer med topstyring af den kreative ledelse fortsætter med den nye direktør i stolen. Welser-Möst tør i hvert fald godt at vende tilbage til Wiener Staatsoper under den nye chef. Han er at finde på listen over den kommende sæsons gæstedirigenter.

Foto: PR

Læs også: Chefstrid i Salzburg bryder ud i lys lue

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER