Nyhed

Østrigs kulturminister kaster håndklædet i ringen

Coronakrisen koster Østrigs kulturminister jobbet | Magasinet KLASSISK

Mens alle ventede i spænding på en genåbningsplan for kulturlivet, spillede den østrigske kulturminister, Ulrike Lunacek, et uventet kort. Efter massiv kritik fra kultursektoren for den hidtidige håndtering af coronakrisen og et stigende pres fra den politiske opposition for at genåbne musiklivet meddelte Lunacek overraskende, at hun trak sig fra sin post, skriver den Østrigske tv-station ORF. Det sker blot få måneder efter, at hun tiltrådte som kulturminister.

Vi bragte i april nyheden om, at den østrigske regering, som en del af en gradvis genåbningsplan, fra juni vil tillade kollektive prøver for landets orkestre og andre ensembler. Siden da har repræsentanter fra musikscenen i stigende grad presset på for også at kunne spille større koncerter for publikum, og fra politisk side er ministeren blevet anklaget for inkompetence.

Ved en pressekonference fredag udtalte den afgående minister ifølge Opera Wire:

»I løbet af denne uge har jeg bemærket, at utilfredsheden og skuffelsen blandt mange inden for kunsten og kulturen ikke blev mindre. Tværtimod. Jeg har besluttet at trække mig fra kulturministerens kontor. Jeg gør plads for en anden person, der forhåbentlig vil opnå mere i denne krisesituation, end jeg kunne«.

Ulrike Lunacek siger i et interview med ORF, at hun ved tiltrædelsen mødte op med store ambitioner, men at hun også var klar over, at det var en udsat post. Seks uger inde i det nye job var coronakrisen en realitet, og ifølge ministeren blev det derfor umuligt at realisere ambitionerne:

»Med min erfaring ville jeg arbejde for kunstnerne og de kunstformidlende institutioner i Østrig. For alle, der med og for os, forløser det smukke, progressive og det overraskende. Det der får os til at vågne som mennesker. Jeg har ikke nået dette mål«, siger hun til ORF.

I sidste uge sendte otte af Østrigs orkestre, deriblandt ORF’s radiosymfonikere, Mozarteum Orchester Salzburg og Wiener Symfonikerne, et fælles brev til Ulrike Lunacek for at få hende til at genåbne koncertscenerne. I brevet, som indeholdt en detaljeret plan med anvisninger for en sikker genåbning, henviste orkestrene til, at detailhandlen og undervisningssektoren var i gang igen, og at man derfor også sagtens kunne lade musikken spille igen.

Flere andre fremtrædende kulturpersonligheder har også været ude med kritik af manglende initiativ og økonomisk støtte fra kulturministeren, og det samlede pres har altså fået hende til at kaste håndklædet i ringen.

Foto: PR

Læs mere: Østrig åbner for orkesterprøver i juni

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER