Nyhed

Olga Neuwirth hædret med Robert Schumann pris

Olga Neuwirth hædret med Robert Schumann pris | Magasinet KLASSISK

Den østrigske komponist Olga Neuwirth hædres for sit livsværk og modtager årets ‘Robert Schumann Prize for Poetry and Music’. Det lyder som en motivation for en pris til en komponist, der er ved at nærme sig karrierens endestation, men det gælder ikke Neuwirth, som er født i 1968. Hun er tværtimod en vital komponist, der ikke er bange for at afsøge nye grænser og bryde traditionelle genreskel.

Prisjuryen ser Neuwirth som Robert Schumanns åndelige slægtning, der med »sine åbne, vedholdende modstandsfyldte værker mere end 200 år efter komponistens fødsel til fulde indfrier hans stræben efter ‘en ny poetisk tid’«.

»Med sit enormt alsidige oeuvre hæver komponisten stemmen i modstand mod mainstream, rutine og nemme løsninger. Alsidigheden i Neuwirths værkkatalog demonstreres blandt andet ved, at den altid har udmøntet sig i en lang række genrer: orkester, kammer- og vokalkompositioner samt værker for musikteater, installationer, drama, radio, film, fotografier og animationsfilm«, begrunder juryen sin tildeling med.

Prisen med det lange navn bliver uddelt af det tyske Akademi for Videnskab og Litteratur i Mainz hvert andet år og er tidligere gået til blandt andet Pierre Boulez og Wolfgang Rihm. Akademiets pris, der blev indstiftet i 2012, gives for »en fremragende indsats inden for musik, poesi og musikuddannelse«.

Foto: Harald Hoffmann

Læs mere: Komponist tvunget til at ændre sin nye opera

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER