Nyhed

Opera om justitsmord vinder årets Pulitzer Musikpris

Opera om justitsmord vinder årets Pulitzer Musikpris | Magasinet KLASSISK

Det er noget så usædvanligt som en opera om justitsmord og social uretfærdighed, der har vundet årets Pulitzer Musikpris. Komponisten Anthony Davis’ opera ‘The Central Park Five’ tager udgangspunkt i den autentiske historie om fem unge med afroamerikansk og latinamerikansk baggrund, der blev uskyldigt dømt for voldtægt på en hvid kvinde i New Yorks Central Park i 1989, et af de mest omtalte og berygtede justitsmord i nyere amerikansk retshistorie.

De fem unge blev af politiet presset til en falsk tilståelse, som sendte dem bag tremmer, indtil de 13 år senere blev frikendt på baggrund af DNA beviser. Operaens historie bliver fortalt på et bagtæppe af social skævhed i det amerikanske retssystem, hvor hovedparten af de uskyldigt dømte for voldtægt er sorte, og hvor den samme gruppe må vente betydeligt længere på at få renset deres navn end hvide i en tilsvarende situation.

I Pulitzer priskomitéens begrundelse for tildelingen kan man læse følgende:

»‘The Central Park Five’ er et modigt operaværk, præget af kraftfuld vokal og følsom orkestrering, som dygtigt omdanner et berygtet eksempel på moderne uretfærdighed til noget empatisk og håbefuldt. Med elementer af musik, der typisk hørtes i New York i 1980’erne, fremhæver kompositionen dissonanser i vokalen og musikkens harmonier og indeholder en kraftfuld, drivende rytmik, der pisker dramaet fremad«.

Magasinet Opera News betegner Anthony Davis som »en national kulturskat« for hans banebrydende operaer og fremhæver samtidigt hans bidrag som komponist indenfor kammer-, kor- og orkestermusikken. Det musikalske udtryk i operaen er så stærkt, at kritikeren på sitet Opera Wire i sin anmeldelse af ‘The Central Park Five’ skrev:

»Jeg bemærker, at dette er blevet en operaanmeldelse, hvor jeg har kæmpet med sociale problemer snarere end med at evaluere portamentoer og koloraturer«.

Pulitzers musikpris bliver tildelt årligt til et »enestående værk« af en amerikansk komponist, som har været førsteopført i det forgangne år. Blandt de tidligere vindere finder man blandt andet Steve Reich, Jennifer Higdon og John Adams.

Foto: Keith Ian Polakoff / PR

Læs mere: Kinesisk-amerikansk komponist vinder Pulitzerprisen i musik

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER