Nyhed
»Opera skal være en levende kunstform – ikke et museum«
4. juli 2018
4. juli 2018
Når den årlige operafestival i Aix for 70. gang bliver skudt af 4. juli, er det sidste udgave med den mangeårige leder, Bernard Foccroulle, ved roret. Direktøren, der siden 2007 har arbejdet for at gøre Festival d’Aix til én af Europas mest innovative operafestivaler, siger da også farvel med et program, der peger fremad.
Seks operaer i fuld opsætning byder festivalen på i jubilæumsudgaven, deriblandt verdenspremiere på to nye stykker: ‘Orfeo & Majnun’, som blander myten om Orfeus og Eurydike med den lignende arabiske myte om Majnun, samt den tjekkiske komponist Ondrej Adámeks a capella opera ‘Seven Stones’. Udover de to nye operaer rummer festivalprogrammet også en ny produktion af Richard Strauss’ ‘Ariadne på Naxos’, Prokofievs ‘Den brændende engel’, Purcells ‘Dido og Aeneas’ og Simon McBurneys udgave af Mozarts ‘Tryllefløjten’ fra 2013. Alt sammen på festivalens bare 20 dage.
Drivkraften, for den i dag 64-årige organistuddannede Foccroulle, har været hans lidenskab og mål om at gøre opera til en levende kunstform og ikke en museumgenstand.
»Nye værker, nye kunstnere og nye målgrupper« har været belgierens strategi for at holde genren levende med hjælp fra festivalens akademi, der organiserer et program for udvikling af unge operatalenter. Og akademiet er limen, der holder strategiens tre ben sammen:
»At kunne det, er betinget af en række vilkår«, siger Bernard Foccroulle til Bachtrack.
»Vi skal bestille og skabe nye operaer og give dem chancen for at cirkulere og blive værdsat af mange forskellige målgrupper. Vi er nødt til at have vitale kunstnere knyttet til vores institutioner, ligesom vi også må invitere kreative kunstnere udefra til at genfortolke fortidens repertoire fra barokken og frem til det 20. århundrede. Og så skal vi hele tiden udvide vores publikum«.
Tolv nye operaer er det blevet til, siden Foccroulle trådte til efter Stéphane Lissner, der nu er direktør for Pariseroperaen.
»Jeg er ikke bare tilfreds med kvaliteten af værkerne, men også med kvaliteten af modtagelsen, fordi vi har bevist, at vi kan finde et publikum til gode nye stykker i dag uden at gå på kompromis og uden at forsøge bare at være populære. Det styrker min tro på operaen i dag og i fremtiden«, siger Foccroulle.
Indsatsen i Aix har kastet masser af hæder af sig. Under hans lederskab er festivalen blandt andet blevet udnævnt til kulturambassadør for EU, og i 2014 fik Aix prisen for bedste festival ved International Opera Awards.
Efter endt festival og elleve år som rorsmand i Aix planlægger Foccroulle fremover at prioritere tiden på sig selv og bruge kræfterne på at komponere samt sin karriere som organist.
Foto: Hugo Segers
Læs også: Op af den åndelige sump | Festspillene i Bergen 2018
FLERE NYHEDER