Nyhed
Operachef vil forlade sin stilling før tid
13. juli 2020
13. juli 2020
Den planlagte afgang for Pariseroperaens direktør, Stéphane Lissner, har skabt uventet drama. I et interview med den franske avis, Le Monde, fortæller Lissner, at han agter at stoppe ved årsskiftet, et halvt år før tid, og at Europas største opera- og balletkompagni lige nu er »i knæ«.
Stéphane Lissners udmelding skaber mildest talt bekymring i de franske medier, nu hvor operaen står midt i sin værste krise i dens 350-årige historie. Og selv om han efter planen først skulle starte som ny direktør for operaen i Napoli til næste sommer, ønsker han altså allerede til januar at overlade et underskud på 300 millioner kroner i et corona-lukket operahus, der oven i købet står foran en større renovering, til efterfølgeren, Alexander Neef.
»I slutningen af 2020 er det sandsynligt, at Pariseroperaen ikke længere har nogen driftskapital. Den akutte økonomiske situation kræver drastiske og øjeblikkelige beslutninger, som også vil få en omfattende social effekt. De beslutninger bør og kan kun tages af dem, som skal sidde med tøjlerne i huset i fremtiden, i dette tilfælde min efterfølger, Alexander Neef«, siger Stéphane Lissner til Le Monde.
Men noget tyder på, at han har glemt at tage Alexander Neef, der i dag er direktør for Canadian Opera Company i Toronto frem til juli 2021, i ed. For allerede dagen efter gik Neef på vegne af sit nuværende kompagni ud med en pressemeddelelse, hvori han sagde, at han ikke vidste noget om Lissners utidige afgang, og at han stærkt tvivler på, om han kan løfte opgaven på så kort tid.
»Jeg har endnu ikke været involveret i formelle drøftelser, hverken med Pariseroperaen eller med medlemmerne af vores bestyrelse i Canadian Opera Company om fremskyndelsen af min ansættelse i Paris. Derudover gør den fortsatte sundhedskrise rundt om i verden det vanskeligt at forestille sig væsentlige ændringer i den vedtagede tidsplan«, siger Neef.
Han afslutter pressemeddelelsen med at sige, at der ikke er truffet nogen beslutning om at fremrykke afgangsdatoen fra Toronto.
»Jeg havde bestemt ikke forventet Lissners tidlige afsked«, siger han.
Men sagen tog endnu en drejning, da det franske kulturministerium på samme tid gik ud i en pressemeddelelse og hævdede, at man skam havde betroet Neef med opgaven om til efteråret at komme med et forslag til, hvordan man »kan opretholde operaens høje kvalitet og grad af indflydelse og samtidig reformere dens økonomiske, sociale og organisatoriske model«.
Den aftale kunne Neef heller ikke genkende, skriver France Musique.
Læs mere: Operastrejken i Paris koster tre opsætninger i næste sæson
FLERE NYHEDER