Nyhed

Politisk korrekt ‘Madame Butterfly’ har premiere i London

Politisk korrekt ‘Madame Butterfly’ har premiere i London | Magasinet KLASSISK

Royal Opera House er klar med en ny-gennemarbejdet udgave af Puccinis ‘Madame Butterfly’ efter et år med rådgivning om japansk kultur.

Det er blandt andre Satona Suzuki, lektor i moderne japansk historie ved School of Oriental and African Studies under University of London, som i løbet af det sidste år har hjulpet operahuset med at luge ud i operaens forældede fremstillinger og stereotyper i instruktør Daniel Dooners opdatering af den tyve år gamle Leiser-Caurier produktion.

I arbejdet har Suzuki sammen med operahusets personale og repræsentanter fra det japanske samfund i England bestræbt sig på at undgå de bedagede gengivelser af imperialisme, orientalisme og sexisme ved at tilpasse iscenesættelsen, makeup, parykker, kostumer og koreografi.

Satona Suzuki fortæller til Classical Music Magazine om dilemmaerne ved at sætte gamle stykker op og formålet med at opdatere dem:

»Som historiker tror jeg oprigtigt på, at når vi står over for vanskelige og ubehagelige problematikker, så kan refleksioner med forskellige perspektiver over vores fortid give meningsfulde diskussioner. Det giver mere mening end blot at ignorere eller helt at droppe et mesterværk som dette, der stadig er så vigtigt for et moderne publikum«.

Operachef ved Royal Opera House, Oliver Mears, tilføjer:

»Puccinis opera er et mesterværk. Den er dog også et produkt af sin tid. Til denne genoplivning af Moshe Leisers og Patrice Cauriers klassiske produktion ønskede vi at udforske skildringen af japansk kultur i iscenesættelsen af dette værk og at inddrage japanske udøvere og akademikere til at hjælpe os med at arbejde hen imod en ‘Butterfly’, som både er tro mod forlæggets ånd og autentisk i sin repræsentation af Japan«.

I en anmeldelse af den nye opsætning, der havde premiere i sidste uge, skriver The Independent, at bearbejdningen er vellykket:

»Denne uges gen-iscenesættelse viser, at de har gjort deres arbejde så godt, at man ikke et øjeblik stiller spørgsmålstegn ved rollernes etnicitet. Det hele er et spørgsmål om diskrete justeringer af karakterernes kropsholdning og deres langsomme bevægelser, som minder om Noh-teatret. Det giver os mulighed for at fokusere helt på dramaet«, skriver anmelder Michael Church.

Andre operahuse verden over har også kastet sig over arbejdet med at bringe ‘Madame Butterfly’ ind i det 21. århundrede. Boston Lyric Opera er med projektet ‘The Butterfly Process’ i gang med at granske operaen for at gøre den spiselig for »a multiracial audience«, inden man igen binder an med en ny opsætning.

Herhjemme skulle Det Kgl. Teater i sidste sæson have spillet en ny opsætning af ‘Madame Butterfly’, skabt af et kreativt hold bestående af japanske kræfter. Den blev imidlertid aflyst på grund af Covid-19 restriktioner. Forestillingen, som vi endnu har til gode, er en koproduktion med Tokyo Nikikai Opera Foundation, Semperoper Dresden og San Francisco Opera.

Foto: Yasuko Kageyama / ROH

Læs mere: Ny opsætning af ‘La bohème’ leger med køn

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER