Nyhed

Royal Opera House: Én ud af 13 dirigenter i næste sæson er kvinde

Ved præsentationen af Royal Opera Houses nye sæson bragte avisen The Guardian nyheden om, at kun én af de 19 bekræftede dirigenter er kvinde. Afsløringen er både paradoksal og beskæmmende for operahuset, der i år, efter et forudgående pilotprojekt fra 2016-18, stolt har lanceret et undervisningsprogram for kvindelige dirigenter med målet om at skabe ligestilling, også på dirigentpodiet.

Royal Opera Houses chefdirigent, Antonio Pappano, sagde i marts om formålet med programmet:
»Vi vil opmuntre og pleje kvindeligt talent samt sikre en langsigtet forandring for branchen som helhed«.

»Det er ikke en acceptabel fordeling overhovedet, selvfølgelig ikke, men det er et projekt, der skal ændre tingene på den lange bane«

Oliver Mears, Royal Opera Houses operachef

I operahusets pressemeddelelse kunne man læse:
»Royal Opera House tilbyder to kurser for kvindelige dirigenter med visionen om at give dem nye muligheder for at udvikle deres færdigheder og opnå den samme status, som mandlige dirigenter har haft i årtier. Målet for Royal Opera House er at sikre de kvindelige dirigenter ligestilling med mændene, og at kvinderne bliver sikret en retfærdig fremtid på podiet i den klassiske verden«.

Operahuset indrømmer, at en enkelt kvindelig dirigent ud af 19 er pinligt. Operachef Oliver Mears lægger sig fladt ned men siger samtidig til The Guardian, at man har planer om at ændre på antallet. Men også at det har lange udsigter.

På spørgsmålet om hvorvidt han synes, at kønsfordelingen er rimelig, svarer han:
»Nej, det er ikke en acceptabel fordeling overhovedet, selvfølgelig ikke, men det er et projekt, der skal ændre tingene på den lange bane. Det kommer ikke til at ske straks, men i de kommende år har vi en meget bedre andel af kvindelige dirigenter, og det er absolut en prioritet for os«.

Den ene kvinde på podiet i næste sæson er den franske dirigent Ariane Matiakh (foto), som skal stå i spidsen for genopsætningen af ‘La Bohème’ i januar og februar 2020.

Foto: Marco Borggreve

Læs også: Nu skal der være ligestilling i Covent Garden

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER