Nyhed

Salzburg Festspillene anklages for klimahykleri

Salzburg Festspillene anklages for klimahykleri | Magasinet KLASSISK

Tre måneder gik der fra operainstruktøren Peter Sellars’ skarptandede tale om klimaforandringer ved åbningen af sommerens festspil i Salzburg til, at festivalens øverste chef, Helga Rabl-Stadler, indgik en aftale med to store oliselskaber om et særsponsorat til opførelse af russisk opera til næste år, skriver Südwestrundfunk. Aftalen med den russiske oliegigant Gazprom og det østrigske olie- og gasselskab OMV sikrer festspillene et samlet beløb på tre millioner kroner – og en masse kritik og dårlig omtale – i opløbet til fejringen af festivalens 100-års jubilæum.

»Personligt vil jeg absolut trække linjen ved våbenproducenter og spilvirksomheder«

Helga Rabl-Stadler, chef for Salzburg Festspillene

Sponsoraterne har udløst skuffede reaktioner fra både miljøaktivister og flere politikere i de østrigske partier, Socialdemokraterne og De Grønne. Socialdemokraten Stefanie Mösl skriver i en mail til festspillenes ledelse, at festivalen med Peter Sellars tale i sommer gjorde krav på en førende position i kampen for klimaet, og at »aftalen med Gazprom ikke stemmer overens med den udmelding«.

Helga Rabl-Stadler ser ikke nogen konflikt mellem sponsoraftalerne og instruktørens klimatale, og hun er heller ikke overrasket over de politiske udmeldinger:

»Jeg mener ikke, at vi kan finde bæredygtige løsninger for fremtiden uden de store virksomheder på dette område. Enhver aktør har deres egne etiske standarder. Personligt vil jeg absolut trække linjen ved våbenproducenter og spilvirksomheder«, siger hun.

Kritikken af festivalen kommer, mens presset mod de europæiske kulturinstitutioner for af kappe båndene med olie- og gasindustrien tager til. Royal Opera Houses årlige udendørs storskærms arrangement i London, sponseret af BP, mødte i sommer voldsom kritik fra miljøorganisationen Culture Unstained, der med en række kendte sangere og musikere i spidsen opfordrede Londons overborgmester til at trække oliefirmaets tilladelse til at reklamere ved begiveheden tilbage.

»Vi mener, at opera lyder bedre, når den ikke er forbundet med klimaforandringer«, lød det fra blandt andet sangeren Mark Padmore i et åbent brev til borgmesteren.

Dagen før Salzburg underskrev aftalen med olieselskaberne, meddelte det engelske teaterkompagni, Royal Shakespeare Company, at man opsagde deres sponsoraftale med BP. Pengene fra aftalen, som dermed blev annulleret fire år før udløb, var øremærket til at give det yngre publikum rabat på billetprisen.

»De unge siger nu klart til os, at BP-sponsoratet er en barriere mellem dem og deres ønske om at engagere sig i Royal Shakespeare Company. Vi kan ikke sidde dette budskab overhørigt«, lød det i en pressemeddelelse fra kompagniet.

Foto: PR

Læs også: Dramaet er ovre ved Påskefestspillene i Salzburg

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER