Nyhed

Saudi-Arabien bygger sit første operahus

Det sidste nye i den velstillede del af den arabiske verden er at opføre operahuse og importere klassisk vestlig kunst og kultur. I 2016 åbnede et nyt, stort operahus i Dubai, og nu følger Saudi-Arabien eksemplet. Ørkenstaten har indgået en aftale med operaen i Paris om hjælp til at etablere landets første operahus og nationalorkester efter en charmeoffensiv fra den saudiske kronprins Mohammad bin Salman. Huset vil blive opført i byen Jeddah, skrive Opera Wire.

For nylig har man også indviet det store musikhus Ithra (King Abdulaziz Center for World Culture), i byen Dhahran med en stor koncert, hvor Mariinskij Teatrets orkester spillede. Koncerten var arrangeret af den saudiske oliegigant Aramco og den russiske investeringsfond Russian Direct Investment Fund. Inden indvielsen gik arrangørerne ud med en erklæring om, hvor vigtig udviklingen af kunst og kultur er for landets kongehus:
»Med satsningen betragter vi kulturen som uundværlig for det saudiske folks livskvalitet, og målet er at bringe det bedste af verdens kunst og kultur til Saudi-Arabien«.

Kronprins Mohammad har sat sig for at modernisere det dybt konservative kongerige, blandt andet ved hjælp af kulturreformer. Der er planer om statsligt sponsorerede koncerter, fjernelse af et forbud mod biografer, og en tilladelse til at kvinder nu også må komme og heppe på landets fodboldstadions. Kritiske røster hævder, at syndfloden af underholdning, som i hvert fald dele af den saudiske befolkning kommer til at opleve, mere handler om kronprinsens plan, Vision 2030, for at sætte fut i landets økonomi, end det er et symptom på et kulturelt tøbrud, skriver BBC.

Læs også: Dubais første operahus åbner med Plácido Domingo på scenen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER